Svet
19.11.2022. 11:26
Beta / AP

APEK

Još jedan korak ka boljoj komunikaciji između SAD i Kine

Kamala Haris 19.11.2022.
Izvor: AAP / MICK TSIKAS

Potpredsednica SAD Kamala Haris je razgovarala sa kineskim vođom Si Đinpingom na margini azijsko-pacifičkog skupa u Bankgoku, što predstavlja još jedan korak ka održavanju otvorenih linija komunikacije između dve najveće ekonomije sveta.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da su Haris i Si kratko razgovarali dok su išli ka jednom sastanku u okviru Forumu azijsko-pacifičke ekonomske saradnje koji se održava u glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku. 

Njihov susret je održan manje od nedelju dana od sastanka kineskog predsednika Sija i američkog predsednika Džoa Bajdena na margini samita G20 na Baliju u Indoneziji.

Kako je naveo zvaničnik Bele kuće, Haris je ponovila ono što je predsednik SAD Džo Bajden rekao Siju na njihovom sastanku ranije ove nedelje, a to je da Kina i SAD moraju da održavaju otvorene linije komunikacije.

Napetost u odnosima između Vašingtona i Pekinga postoji oko više pitanja, kao što su trgovina i tehnologija, kineski stav oko Tajvana koji ima svoju samoupravu, pandemija i način na koji se Kina ophodi prema Hongkongu, oko ljudskih prava i drugih pitanja.

Kamala Haris rekla je juče da su SAD pouzdan ekonomski partner i na poslovnoj konferenciji na margini samita APEK-a ocenila da su "SAD tu da ostanu".

Haris je rekla na samitu APEK-a da su SAD "ponosna tihookeanska sila" i da imaju vitalni interes u promovisanju regiona kao "otvorenog, međusobno povezanog, prosperitetnog, bezbednog i otpornog".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Osmesi, zagrljaji i teške teme: Svi su tu, samo im Putin nedostaje (FOTO)
1

Samit G20

15.11.2022. 14:06

Osmesi, zagrljaji i teške teme: Svi su tu, samo im Putin nedostaje (FOTO)

Ovogodišnji Samit lidera G20 u Indoneziji verovatno će ostati upamćen kao jedan od najtežih, ali i najznačajnijih samita u istoriji, s obzirom na celokupnu globalnu, političku i ekonomsku situaciju.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve