Svet
30.06.2021. 09:47
Tanjug

Kraj jednog poglavlja

Poslednji nemački vojnici napustili Avganistan

Vojnik
Izvor: EPA / FOCKE STRANGMANN

Posledni nemački vojnici povukli su se sinoć iz Avganistana, posle 20 godina prisustva u toj zemlji, objavila je nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

Ona je na svom tviter nalogu uputila zahvalnost vojnicima Bundesvera, njih više od 150.000, koji su proteklih godina služili u Avganistanu, ocenivši da mogu biti "ponosni na tu misiju", preneo je AP.

Nemačka vojska je saopštila da su njeni poslednji vojnici u Avganistanu, koje je predvodio general Ansgar Majer, krenuli kući preko Tbilisija, prestonice Gruzije.

Nemački kontingent, koji je bio uglavnom raspoređen na severu Avganistana, bio je drugi po veličini u misiji NATO-a u toj zemlji.

Poslednje nemačke baze nalazile su se u Mazar-e-Šarifu i Kabulu.

NATO je u aprilu odobrio povlačenje oko 7.000 neameričkih trupa iz Avganistana. U vreme kada je to povlačenje započeto, 1. maja, tamo je bilo raspoređeno oko 1.500 nemačkih vojnika.

Pored toga, u Nemačku je vraćeno oko 750 kontenjera sa vojnom opremom.

"Završilo se jedno istorijsko poglavlje, jedna intenzivna misija, koja je bila test za Bundesver i obeležila ga, u kojoj se Bundesver dokazao u borbi", napisala je ministarka Kramp-Karenbauer.

Nemački parlament je u decembru 2001. godine odobrio slanje trupa u Avganistan, a prvi vojnici su tamo stigli u januaru 2002.

U Avganistanu je poginulo 59 nemačkih vojnika, navodi AP.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve