Svet
09.09.2022. 13:24
Beta

Poznati svi detalji

Kako će izgledati sahrana kraljice Elizabete Druge

1
Izvor: Beta / PA / Mark Marlow

Kraljica Elizabeta Druga biće sahranjena za manje od dve nedelje, a datum će izneti Bakingemska palata koja je saopštila da će period žalosti za kraljevsku porodicu trajati i do sedam nedelja.

Kovčeg sa telom kraljice biće donet u London i izložen u Vestminstersku palatu četiri dana pre sahrane, te će građanima biti omogućeno da odaju počast, navodi BBC.

Velika sala je najstariji deo Vestminsterske palate, u srcu britanske vlasti. Na tom mestu bio je izložen i kovčeg Kraljice-Majke 2002, kada je više od 200.000 ljudi čekal u redu da joj oda počast.

Kovčeg će biti izložen na podignutom postolju - odru, ispod srednjovekovnog drvenog krova dvorane sagrađene u 11. veku. na uglovima platforme će biti vojnici iz jedinica koje služe Kraljevskom domu.

Kovčeg će u Vestminstersku palatu biti donet iz Bakingemske palate u sporoj povorci, uz vojnu i pratnju članova kraljevske porodice.

Narod će biti dužu ulica kojima će povorka proći, a u najvećim londonskim parkovima veliki ekrani će prikazivati prenos.

Kovčeg će biti prekriven posebnom, kraljevskom zastavom, a u Vestminsterskoj palati na njega će biti postavljeni kruna, kugla i žezlo.

Potom će biti kratka verska i zatim će biti dozvoljen ulazak gradjanima da odaju počast.

Očekuje se da svečanst sahrane počne u Vestminsterskoj opatiji, u kojoj se krunišu britanski kraljevi i kraljice, navodi BBC. Tu je Elizabeta Druga krunisana 1953. i tu se udala za princa Filipa 1947.

Ceremonija će početi prenosom kovčega iz Vestminsterske palate u Vestminstersku opatiju na lafetu Kraljevske mornarice. Lafet je poslednji put korišćen 1979. na sahrani strica princa Filipa, lorda Mauntbatena, a lafet su vukla 142 pripadnika Kraljevske mornarice.

U povorci će biti novi kralj i članovi kraljevske porodice. 

Posle svečanosti u Opatiji, pogrebna povorka će kroz London otići do Vindzora gde će kovčeg s telom kraljice biti položen u posebnu kriptu Kapele Svetog Đorđa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je sve, osim krune, Čarls nasledio od majke kraljice Elizabete
1

Velika Britanija

09.09.2022. 08:21

Šta je sve, osim krune, Čarls nasledio od majke kraljice Elizabete

Posle smrti majke, britanske kraljice Elizabete Druge, njen najstariji sin koji ima 73 godine, Čarls, nasledio je tron ali i njeno privatno bogatstvo, kolosalno nasleđe koje će dobiti bez plaćanja poreza na nasledstvo, što je privilegija rezervisana za naslednike kralja.
Close
Vremenska prognoza
light rain
20°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve