Svet
09.09.2022. 08:21
Beta-AFP

Velika Britanija

Šta je sve, osim krune, Čarls nasledio od majke kraljice Elizabete

1
Izvor: Beta / PA / Jane Barlow

Posle smrti majke, britanske kraljice Elizabete Druge, njen najstariji sin koji ima 73 godine, Čarls, nasledio je tron ali i njeno privatno bogatstvo, kolosalno nasleđe koje će dobiti bez plaćanja poreza na nasledstvo, što je privilegija rezervisana za naslednike kralja.

Iako ništa ne obavezuje britanske monarhe da obelodane svoje privatne finansije, zna se da je Elizabeta bila na čelu ličnog bogatstva od 370 miliona funti 2022. prema "Sandej tajmsu", odnosno pet miliona više nego prethodne godine.

Bakingemska palata, kraljevska londonska rezidencija, i zamak Vindzor, tridesetak kilometara zapadno od Londona, državna su svojina. Međutim, zamak Balmoral, letovalište kraljevske porodice, i rezidencija Sandringem, gde kraljevska porodica tradicionalno slavi kraj godine proslave, bile su u vlasništvu kraljice i njih nasledjuje Čarls.

Kraljica je, takođe, posedovala kolekciju kraljevskih maraka u vrednosti od oko 100 miliona funti, prema navodima "Tajmsa" 2021. godine.

Kraljičino bogatstvo dodaje se ličnom bogatstvu Čarlsa, procenjenom na 100 miliona dolara (87 miliona funti).

Čuveni dragulji na kruni, procenjeni na oko tri milijarde funti, simbolično su pripadali kraljici i automatski se prenose na njenog naslednika.

Princ Filip, suprug Elizabete, ostavio je skromnije bogatstvo od 30 miliona funti kada je umro u aprilu 2021. godine. Posedovao je kolekciju slika od oko 3.000 dela, od kojih je većina bila zaveštana prijateljima i porodici.

Stručnjaci navode da je Elizabeta verovatno ostavila testament, i da će neke manje sume novca naslediti bliski članovi porodice, ali ne i najveći deo bogatstva koji pripada Čarlsu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminula britanska kraljica Elizabeta Druga
Kraljica Elizabeta, 7. 9. 2022.

Bakingemska palata

08.09.2022. 19:40

Preminula britanska kraljica Elizabeta Druga

Engleska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 96. godini, u svom zamku Balmoral u Škotskoj, potvrdila je Bakingemska palata. Kraljica Elizabeta je krunisana 6. februara 1952. godine i bila je monarh Velike Britanije i 14 drugih kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve