Svet
03.08.2023. 15:45
R.E.

U fokusu

Kako će puč u Nigeru uticati na migrante

migranti
Izvor: Shutterstock

Vojni vlastodršci u Nigeru mogu pokušati da migrante iskoriste kao polugu pritiska protiv Evrope, upozorava sociolog i stručnjak za migracije Olaf Bernau.

Vojska je dugo važila za oslonac prozapadnog kursa predsednika Mohameda Bazuma. Upravo je ta vojska prošle sedmice svrgla šefa države i raspirila "plamen nacionalizma", rekao je Bernau, a prenosi dpa.

"To realno otvara mogućnonst da (pučisti) pitanje mgiranata iskoriste kao sredstvo pritiska", ocenio je u sredu Bernau, saosnivač interaktivne mreže o migracijama (Migration Network Afrique-Europe-Interact).

Evropska unija već nekoliko godina, u okviru sporazuma o migracijama, Nigeru šalje novac da sprečava migraciju ljudi prema Sredozemlju. Pritom, navodi Bernaua, neke afričke države, poput Maroka, već godinama zloupotrebljavaju migrante za pritisak na EU.

On je, međutim, dodao da za sada preuranjeno nagađanje namera pučista, koji se o migracijama još nisu izjašnjavali.

Prošle srede oficiri predsedničke garde su objavili su sa vlasti oborili demokratski izabranog predsednika, a njihov komandant, general Abdurahman Tiani, proglasio se novim šefom države.

Niger, koji je tri puta veći od Nemačke, jedna je od najvažnijih tranzitnih ruta migranata iz Afrike na putu ka Evropi.

Mnogi od njih beže iz susednih zemalja - Malija, Burkine Faso i Nigerije - u strahu od islamističkih teroristista, a jedna od važnih ruta ih zatim preko Nigera vodi do Libije i Alžira.

Sa svojih 26 miliona stanovnika, Niger je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. Prema indeksu razvoja UNDP, od te zemlja, na 189. mestu, slabije stoje još samo dve.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako će puč u Nigeru uticati na ostatak Afrike
1

U fokusu

01.08.2023. 08:05

Kako će puč u Nigeru uticati na ostatak Afrike

Dok vojna hunta u Nigeru ne pokazuje znake povlačenja usred sve većeg međunarodnog pritiska, mnogi se plaše da bi puč mogao dodatno da destabilizuje siromašnu regiju zapadne Afrike, opterećenu nasiljem militanata i državnim udarima, u kojoj Rusija nastoji da poveća uticaj, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve