Svet
02.08.2023. 13:27
Beta

Posle sedam dana

Niger otvara granice prema susednim zemljama

1
Izvor: Beta / AP / Jerome Delay

Niger je saopštio da ponovo otvara svoje granice prema nekoliko svojih suseda koje su zatvorene pre nedelju dana kada vojna hunta izvršila državni udar.

Šefovi ministarstva odbrane država Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS) održaće dvodnevni sastanak u glavnom gradu Nigerije Abudži kako bi razgovarali o situaciji u Nigeru, prenosi Rojters.

Očekuje se da će delegacija regionalnog bloka takođe stići u glavni grad Nigera, Nijamej kako bi razgovarala sa vojnom huntom koju predvodi general Abdurahman Čiani.

"Kopnene i vazdušne granice s Alžirom, Burkinom Faso, Malijem, Libijom i Čadom ponovno su otvorene od danas, 1. augusta 2023.", izjavio je portparol pučista pukovnik Amadu Abdrahman.

1
Izvor: Beta / AP / Jerome Delay

Hunta je pre sedam dana zatvorila granice, u isto vreme kada je objavila da je s vlasti smenila demokratski izabranog predsednika, Mohameda Bazuma.

Granice koje su ponovno otvorene uglavnom se nalaze u udaljenim pustinjskim područjima. Ključni ulazi u Niger za trgovinu i dalje su zatvoreni zbog sankcija koje je uveo ECOVAS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Francuska ne planira vojnu intervenciju u Nigeru
1

Planovi za evakuaciju

01.08.2023. 15:35

Francuska ne planira vojnu intervenciju u Nigeru

Ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona izjavila je da njena država ne planira vojnu intervenciju u Nigeru, i najavila evakuaciju ljudi koji žele da napuste tu državu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve