Svet
05.12.2019. 21:21
N. G.

Kako je ego progutao NATO?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Građanski rat u Grčkoj, tenzije u Turskoj, sovjetski sponzorisana pobuna u Čehoslovačkoj, izbori u Italiji i događanja u Nemačkoj, podstakli su Harija S. Trumana da predloži pomoć svim nacijama koje je Staljin, kako je Truman istakao, želeo da potčini. SSSR i SAD su bile na ivici konflikta kada je Trumanova administracija predložila osnivanje evropsko-američkog saveza, prvog u koji će se van Zapadne hemisfere uključiti Amerika. Tako je davne 1949. formiran NATO.

Povezane vesti - Treba li NATO sada neki novi rat?

Sedamdeset godina kasnije, jubilarni samit Alijanse obeležila su ceremonijalna rukovanja, podsmevanja po ćoškovima, tet-a-tet natezanja... Možda je Makron i bio u pravu kada je rekao da je NATO u stanju moždane smrti. Pitanje je samo da li je francuski predsednik, svestan toga da je i on, poput ostalih lidera, podjednako zaslužan za odumiranje nekada moćnog saveza.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Peter Nicholls, Pool Photo via AP

Ove nedelje u Londonu sastali su se predstavnici država članica NATO kako bi raspravili o sve većem broju ciljeva i razrešili sporove oko Turske, aktuelnih pretnji i budućih zajedničkih koraka. Samit koji je pretpostavljao  konstruktivne razgovore, pretvorio se u egoistično nadmetanje pojedinaca, ponajviše Trampa, Makrona i Erdogana.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Peter Nicholls, Pool Photo via AP

Na događaju nije manjkalo ni neozbiljnosti, pa se tako pojavio video koji prikazuje svetske lidere kako ogovaraju američkog predsednika. Boris Džonson, Džastin Trudo i Emanuel Makron živo su komentarisali Trampa u Bakingemskoj palati. Kada je Džonson upitao Makrona zašto je Tramp kasnio, umešao se Trudo, rekavši da je "kasnio jer je održao 40-minutnu konferenciju za štampu." Mediji su objavili da su trojica lidera najverovatnije komentarisali američkog predsednika koji je poznat po svojim dugim i burnim konferencijama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Yui Mok/Pool via AP

Kada je saznao za snimak Tramp je burno reagovao, nazivajući Trudoa dvoličnim. Potom je otkazao preostale pres konferencije na završnom danu NATO samita.

Još jedan događaj bio je u fokusu javnosti. Makron i Tramp su se sastali na marginama samita, a susret je prošao u napetoj atmosferi, nesvakidašnjoj za dvojicu lidera inače prijateljski nastrojenih.

Makron se osvrnuo na komentar koji je ranije dao o NATO-u, rekavši da dugogodišnja koalicija doživljava "moždanu smrt" delimično i zbog nedostatka američkog liderstva pod Trampovim predsedništvom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Francisco Seco

Tokom zajedničke konferencije za medije, Makron i Tramp su imali različite ideje o tome na koji način bi članice NATO-a trebalo da deluju po pitanju Rusije.

Američki predsednik je takođe izjavio kako je siguran da se "mali nesporazum" sa Francuskom u vezi trgovine može rešiti, nakon što je zapretio da će nametnuti takse od sto odsto na uvoz francuskog šampanjca, ručnih torbi i drugih proizvoda.

Dvojica lidera su se sporila i oko Isis, pa je tako Makron ispravio Trampa oko broja islamskih boraca evropskog porekla.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Steve Parsons/PA via AP

Međutim, lideri NATO su pokušali da ublaže sve ove nesuglasice, ističući da ostaju ujedinjeni što se tiče bezbednosnih pitanja i odlučni da brane jedni druge uprkos razmiricama. Džonson je istakao da je Alijansa uspešna zbog "veoma jednostavnog koncepta…", koji se ogleda u sledećem:

"Suština je u obećanju da ćemo stati u odbranu jedni drugih - svi za jednog, jedan za sve".

Međutim, vrlo je upitno da li bi danas sve članice musketarski jednoglasno, kao što je bilo nekada, recimo podržale akciju NATO protiv neke zemlje.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve