Svet
02.07.2023. 18:25

Vagner grupa

Kako je Prigožin iskoristio Telegram za objavu rata

poruka, telefon
Izvor: Shutterstock

Šef grupe Vagner Jevgenij Prigožin našao je veoma efektan način da putem aplikacije Telegram komunicira svoju pobunu protiv Kremlja i bes prema ruskom odbrambenom establišmentu.

Rusku aplikaciju Telegram Moskva koristi kao glavno sredstvo za širenje narativa koji joj odgovara o ratu u Ukrajini.

Međutim, i Prigožin je mesecima vodio retorički rat na toj aplikaciji protiv svojih rivala u Kremlju, piše Demostat.

On je posebno kritikovao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Oružanih snaga generala Valerija Gerasimova.

Prigožinov lični rat protiv ruskog Ministarstva odbrane (MO) dostigao je nove domete u nizu objava u Telegramu koje su počeli u petak, 23. juna, i nastavljene u subotu.

On je tada optužio MO da je prevarilo Putina i rusku javnost početkom 2022. da veruje da je ukrajinska agresija neizbežna i da Rusija nije imala izbora osim da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Prigožin je takođe objavio rat protiv MO putem audio zapisa na Telegramu optužujući Ministarstvo da je napalo njegove snage u logoru.

"Danas, videvši da nismo slomljeni, odlučili su da pokrenu raketne napade na naše pozadinske logore. Poginuo je ogroman broj boraca, naših saboraca. Odlučićemo kako ćemo da odgovorimo na ovaj zločin", uzviknuo je on.

Demostat piše da je Prigožin našao veoma efektan način da komunicira sa svetom preko Telegrama u odsudnom momentu po svoje planove, a napravio je i ono što je ceo svet nazvao najvećom pretnom po režim ruskog predsednika Vladimira Putina od njegovog uspostavljanja.

U trenutku dešavanja celokupne krize, Kremlj je na sve načine pokušavao da limitira informacije o Prigožinu, njegovom cilju i kretanju.

Kremlj je to radio tako što je ometao kanale na Telegramu, a u raznim ruskim gradovima su prijavljivane ozbiljne smetnje u korišćenju, kako je izvestila agencija TASS.

Prigožin je nastavio da šalje i isključuje poruke tokom cele subote dok su njegove snage napredovale na sever u pravcu Moskve.

A zatim je nešto pre 20:30 po lokalnom vremenu postavio drugu poruku u kojoj je rekao da će vratiti Vagnerove snage u njihove kampove.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je Donald Tramp prokomentarisao pobunu Vagnera
Tramp

Amerika

30.06.2023. 14:16

Kako je Donald Tramp prokomentarisao pobunu Vagnera

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji je i poštovalac ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je da je Putin "donekle oslabljen" pobunom plaćeničke vojske Vagner i da je sada vreme da SAD pokušaju da posreduju u uspostavljanju mira između Rusije i Ukrajine, prenosi Glas Amerike.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve