Svet
18.11.2022. 16:52
Beta

Liaoning

Kako Kina motiviše stanovnike da smanje emisije ugljenika

1
Izvor: Shutterstock

Severoistočna kineska provincija Liaoning pronašla je nov način da podstakne svoje stanovnike da koriste javni prevoz, razvrstavaju kućno smeće i sade drveće dodeljujući im bodove za osvajanje nagrade.

Liaoning je nedavno pokrenuo platformu za podsticanje ponašanja koje može da smanji emisije ugljenika usred napora Kine da ostvari zacrtane ciljeve vezano za maksimum ugljenika i ugljeničnu neutralnost, objavila je agencija Sinhua.

Tako, na primer, dva boda može da se dobije za jednominutnu vožnju biciklom, a svaki dan može da se zaradi najviše 160 poena.

Sakupljeni poeni se mogu zameniti za robu, usluge ili kupone za popust koji se nude na platformi, rekao je Čen Jongmin, šef Kineske berze razmene emisija Liaoning koja upravlja platformom, dodajući da će se u ponudi za osvojene kupone naći više dnevnih potrepština kao što su peškiri i pribor za jelo.

Platforma može pomoći lokalnim vlastima da motiviše javnost da učestvuje u kampanji za smanjenje emisija, rekao je Džang Čeniu, zamenik direktora Biroa za ekologiju i životnu sredinu grada Šenjang, Liaoning.

Kina je najavila da će dostići vrhunac emisija ugljen-dioksida pre 2030. godine i postići neutralnost ugljen-dioksida pre 2060. Idući napred na putu zelenog razvoja, uložila je sve napore da ispuni svoja obećanja.

U 2021. godini kineska emisija ugljen-dioksida po jedinici BDP-a opala je za 34,4 odsto u odnosu na 2012, navodi Sinhua.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ako bi svet jeo 20 odsto manje govedine...
Klimatske promene

Klimatske promene

12.05.2022. 18:05

Ako bi svet jeo 20 odsto manje govedine...

Ukoliko bi svet jeo samo 20 odsto govedine manje i zamenio ovo meso određenim supstitutima na bazi gljiva, krčenje šuma i emisije ugljenika koje ono prouzrokuje mogli bi da budu prepolovljeni do 2050. godine, otkrili su u novoj studiji naučnici sa Instituta za istraživanje uticaja klime Potsdam.

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve