Život
06.09.2022. 17:05
R.E./Klima 101

Iznenađujuće?

Kad može Kina, možemo svi!

ekologija
Izvor: Shutterstock

Emisije ugljen-dioksida (CO2) u Kini pale su u drugom kvartalu ove godine za rekordnih osam odsto u odnosu na isti vremenski period 2021. Druga najveća privreda sveta oslobodila je od aprila do juna 2022. za 230 miliona tona CO2 manje što je najveći pad zabeležen u prošloj deceniji.

Ovo su rezultati analize Carbon Brief-a, priznatog engleskog sajta specijalizovanog u oblasti nauke o klimatskim promenama.

Nalazi autora, utemeljeni na zvaničnim i komercijalno dostupnim podacima, pokazuju da je ovo četvrti uzastopni kvartal tokom koga su štetne emisije u Kini smanjene u poređenju sa godinom ranije. Tako se najduže razdoblje pada emisija CO2 u skorašnjoj istoriji u toj državi produžilo za tri meseca.

Najnovije opaženo smanjenje emisija u Kini posledica je ponovnog usporavanja ekonomskog rasta izazvanog strogim merama i zatvaranjem u cilju suzbijanja koronavirusa, kao i ozbiljne krize na tržištu nekretnina, piše Klima101.

S obzirom na to da se gradi manje objekata, znatno su opale količine CO2 koje dolaze iz građevinarstva. Naime, ovaj sektor je veliki izvor štetnih emisija, najviše zbog proizvodnje čelika i cementa. Samo proizvodnja cementa u Kini smanjena je za 18 odsto – a koliko je građevinski materijal štetan po klimu dočarava sledeći podatak: kada bi globalnu cementnu industriju posmatrali kao državu, bila bi treća na listi najvećih svetskih emitera ugljen-dioksida.

Povrh toga, obnovljivi izvori u Kini doživljavaju procvat, u ovoj godini se očekuje proširenje kapaciteta za 156 GW solarnih elektrana i vetroparkova, što je više nego što je čitav svet instalisao pre samo sedam godina.

Sa druge strane, u potrošnji električne energije ne meri se ozbiljno povećanje. Umanjen doprinos Kine globalnom zagrevanju tokom drugog kvartala ove godine omogućilo je i to što je korišćenje uglja u proizvodnji struje manje za 6 odsto. Između ostalog, tržište ovog prljavog energenta je u protekloj godini narušeno zbog privremenog zatvaranja na desetine domaćih rudnika uglja u ključnim rudarskim regionima koje su pogodile poplave.

Inače, Kina se preko dva meseca ovog leta suočavala sa toplotnim talasom koji je po trajanju, rasprostranjenosti i intenzitetu bio presedan kako na nacionalnom nivou, tako i globalno, te negativne efekte porasta srednje globalne temperature, koji nastaje usled sagorevanja fosilnih goriva, već oseća na svojoj koži. 

Kina je trenutno najveći uzročnik štetnih emisija na svetu, tokom 2020. Ispustila je 10,6 milijardi tona ugljen-dioksida. Prema planu kineskog rukovodstva trebalo bi svoj vrhunac da dostignu pre 2030. Godine, nakon čega treba da krenu da padaju.

Kineske vlasti planiraju da do 2060. država bude karbonski neutralna, a ovaj cilj podržavaju snažnim razvojem zelenih energetskih kapaciteta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svet je od 1960. izgubio ogromnu površinu šume
Šuma

Novi rezultati

06.08.2022. 17:15

Svet je od 1960. izgubio ogromnu površinu šume

U poslednjih šest decenija globalna površina pod šumom smanjila se za 81,7 miliona hektara što je preko devet puta više u odnosu na površinu Srbije. Ovo su rezultati nove studije Instituta za šumarstvo i šumarske proizvode iz Japana koja je objavljena u naučnom časopisu Environmental Research Letters.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve