Svet
26.07.2022. 11:05
Beta

Milion stabala

Kako SAD planiraju da nadoknade štetu od požara

1
Izvor: Beta/FR34727 AP / Noah Berger

Američka vlada saopštila je da planira da zasadi više od milijardu stabala narednih godina širom spaljene zapadne strane SAD, koja trenutno najviše pati od posledica klimatskih promena i suočava se sa teškim sušama, vrućinama i šumskim požarima.

U požarima je poslednjih godina opustošeno nekoliko miliona hektara šuma i to je išlo mnogo brže od mogućnosti šuma da se prirodno obnove ili kapaciteta vlade da posadi novo drveće.

Procenjuje se da na 1,7 miliona hektara treba ponovo zasaditi drveće, naveli su zvaničnici.

Američko ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da će morati da učetvorostruči broj sadnica u uzgoju da bi se nadoknadio taj zastoj i ispunile buduće potrebe.

Odluka je usledila pošto je američki Kongres prošle godine usvojio zakon prema kome se Šumskoj službi naređuje da posadi 1,2 milijarde stabala tokom naredne decenije i predsednik Džozef Bajden naredio agenciji da učini šume u zemlji otpornijim dok svet postaje vreliji.

Veći deo širih mera Bajdenove administracije za suočavanje sa klimatskim promenama je u zastoju zbog neslaganja u Kongresu u kome demokrate imaju vrlo tanku većinu.

Zvaničnici moraju da primenjuju parcijalni pristup, sa postepenim merama kao što je objava data juče.

Da bi se nadoknadilo uništene površine šuma, Šumska služba planira tokom naredne dve godine da poveća oko 24.000 hektara ponovo zasađenih prošle godine na 162.000 hektara zasađenih godišnje, rekli su zvaničnici.

Najviše će se raditi u zapadnim američkim državama gde sada izbijaju požari tokom cele godine i gde je najhitnija potreba, rekao je zvaničnik agencije Dejvid Lajtl (Lytle).

1
Izvor: Beta/San Francisco Chronicle / Ethan Swope

Mnoge šume se prirodno regenerišu posle požara ali ako su požari suviše intenzivni mogu da ostave gole površine koje tako ostaju decenijama pre nego što se drveće obnovi.

"Naše šume, ruralne zajednice, poljoprivreda i ekonomija povezani su preko zajedničkog pejzaža i njihov opstanak je u pitanju. Samo kroz smele, klimatski pametne akcije možemo da obezbedimo njihovu budućnost", rekao je ministar poljoprivrede Tom Vilsak.
 

Šumska služba će ove godine potrošiti više od 100 miliona dolara na ponovno sadjenje stabala, a potrošnja će rasti narednih godina na čak 260 miliona dolara godišnje, prema sveznom zakonu o infrastrukturu usvojenom prošle godine, rekli su zvaničnici.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve