KAKO SU KINESKI MILIJARDERI KLEKNULI PRED ĐINPINGOM: Pokazali vernost Siju, da izbegnu da završe kao Hodorkovski

KAKO SU KINESKI MILIJARDERI KLEKNULI PRED ĐINPINGOM: Pokazali vernost Siju, da izbegnu da završe kao Hodorkovski


U prevodu, kineski bogataši zaključili su da se treba pokloniti novom apsolutnom vladaru koga neki zapadni mediji već nazivaju “ Đinking” umjesto Đinping

Govor kineskog predsednika Si Đinpinga na 19. kongresu Komunističke partije Kine kojim je najavio “borbu protiv korupcije” usmerio je pažnju na direktore velikih kompanija. Naime reč je o velikom zaokretu u kineskoj politici koja je dosad ublažavao partijski pritisak na privatne i kompanije u državnom vlasništvu.

19. KONGRES KOMUNISTIČKE PARTIJE KINE: I POSLE SIJA – SI

Sijov govor zapravo je svojom ” politikom borbe protiv korupcije” razbio vođenje tih kompanija, da bi ih sve stavio pod svoju kontrolu, kao što je stavio vojsku i medije. Zato je jedan od upravljača Džek Ma poručio da svi moraju da jačaju državu.

I nije on jedini od krezovski bogatih Kineza koji su ovih dana osetili potrebu da biranim rečima pohvale troiposatni govor predsednika Si na otvaranju kongresa.

Tencent, najveća kineska kompanija, odmah je onlajn pustila igru za mase u kojoj se aplaudira predsedniku Si i koja je dobila, 1,4 milijarde lajkova. Malo više nego što Kina ima stanovnika.

Džek Ma inače  upravljač moćne grupe Alibaba takođe nije štedio pohvale na račun Sijovog govora:

-Izveštaj koji je podneo predsednik Si usmerio je naš budući razvoj, a ujedno i obećanje i obavezu Partije prema ljudima i istoriji. Preduzetnici, moraju da pomognu kako bi se poboljšao život ljudi što je jedan od ključnih cileva Sijeve politike, rekao je Džek Ma.

U prevodu, kineski bogataši zaključili su da se treba pokolniti novom apsolutnom vladaru koga neki zapadni mediji već nazivaju “ Đinking” umjesto Đinping.

Njihov nastup je inače potvrda da je Si autoritet koji nema mana, pa su verovatno neki odlučili da ne ponove greške nekih od ruskih oligarha koji su ušli u sukob sa predsednikom Vladimirom Putinom kada je on ojačavao svoju vlast. Mnogi Kineski oligarsi i upravljači se sećaju slučaja Mihaila Hodorkovskog tada najbogatijeg Rusa, koji se usudio da najvi svoju protivkandidaturu Putinu. Tog trenutka njegova kompanija Jukos je nestala, a on završio prvo u sibriskom kazamatu, da bi posle nastavio život u doborovljnom izgnanstvu u Švajcarskoj.

Inače Kineska komunistička partija je još u septembru ove godine definisala politiku formiranja organizacija u svim kompanijama, pa čak i u onim u stranom vlasništvu. Glavni cilj je da Partija može ideološki da vodi radnike, što je formalni cilj, a zapravo stvarni zahtev je da se sve veće poslovne odluke prvo rasprave sa partijskom organizacijom, koje će dati svoje mišljenje i sugestije o tom planu.

Inače Ći Ju zamenik predsednika Organizacionog odeljenja Komunističke partije izjavio tokom kongresa kako 70 posto kompanija u Kini koje su nastale inostranim ulaganjima krajem 2016. imalo već partijske organizacije. On je dodao da strani funkcioneri kompanija koje rade u Kini Partiju vide kao ” pozitivnu snagu u razvoju kompanije”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar