KANDIDAT ZA MINISTRA ODBRANE AUSTRIJE: Bio na Kosovu i u BiH

KANDIDAT ZA MINISTRA ODBRANE AUSTRIJE: Bio na Kosovu i u BiH

Shutterstock


Austrijski kancelar Sebastijan Kurc odredio je kandidate koji bi trebalo da popune ministarska mesta koja su napustili ministri iz Slobodarske partije Austrije, navodi Sputnjik.

Među njima se nalazi i general-pukovnik Johan Luif, zamenik načelnika Generalštaba Austrije, koji je kandidat za ministra odbrane. Za ljude iz našeg regiona Luif je zanimljiv, jer je, između ostalog, služio i u mirovnim misijama u BiH i na KiM.

Bio je i komandant misije Eufora u BiH, dok je na KiM bio zamenik komandanta misije.

Kako je najavio predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen, ta zemlja će do izbora imati ekspertsku vladu.

Luif je tokom 2011. i 2012. bio zamenik komandanta Kfora na Kosovu, a od 2014. do 2016. komandant Eufora u Bosni i Hercegovini. Nakon povratka iz Bosne, vodio je Odeljenje za planiranje misija u tadašnjem Federalnom ministarstvu odbrane i sporta. Svojevremeno je izjavio kako je stanje na Kosovu mnogo jednostavnije nego u BiH. Rekao je kako je očekivao da će misija u BiH da bude lagana i ispunjena diskusijama o izborima i finansijama, ali da se to nije dogodilo.

Radi se o iskusnom generalu, tvrdi za Sputnjik Stefan Surlić sa beogradskog Fakulteta političkih nauka. Razlog zbog koga je baš Luif izabran za kandidata za ministra odbrane, Surlić vidi u nameri kancelara Kurca da njegova Vlada preživi do septembra, što je malo verovatno, s obzirom da je otvoreno pitanje kako će se završiti glasanje o poverenju Vladi u Parlamentu, koje je zakazano za dan nakon evropskih izbora.

 

Zbog Kurcovog predloga da Luif postane ministar odbrane negodovao je austrijski Savez oružanih snaga otvorenim pismom predsedniku Austrije Aleksanderu Van der Belenu.

 

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar