Svet
23.05.2019. 12:27
Sputnjik

KANDIDAT ZA MINISTRA ODBRANE AUSTRIJE: Bio na Kosovu i u BiH

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc odredio je kandidate koji bi trebalo da popune ministarska mesta koja su napustili ministri iz Slobodarske partije Austrije, navodi Sputnjik.

Među njima se nalazi i general-pukovnik Johan Luif, zamenik načelnika Generalštaba Austrije, koji je kandidat za ministra odbrane. Za ljude iz našeg regiona Luif je zanimljiv, jer je, između ostalog, služio i u mirovnim misijama u BiH i na KiM.

Bio je i komandant misije Eufora u BiH, dok je na KiM bio zamenik komandanta misije.

Kako je najavio predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen, ta zemlja će do izbora imati ekspertsku vladu.

Luif je tokom 2011. i 2012. bio zamenik komandanta Kfora na Kosovu, a od 2014. do 2016. komandant Eufora u Bosni i Hercegovini. Nakon povratka iz Bosne, vodio je Odeljenje za planiranje misija u tadašnjem Federalnom ministarstvu odbrane i sporta. Svojevremeno je izjavio kako je stanje na Kosovu mnogo jednostavnije nego u BiH. Rekao je kako je očekivao da će misija u BiH da bude lagana i ispunjena diskusijama o izborima i finansijama, ali da se to nije dogodilo.

Radi se o iskusnom generalu, tvrdi za Sputnjik Stefan Surlić sa beogradskog Fakulteta političkih nauka. Razlog zbog koga je baš Luif izabran za kandidata za ministra odbrane, Surlić vidi u nameri kancelara Kurca da njegova Vlada preživi do septembra, što je malo verovatno, s obzirom da je otvoreno pitanje kako će se završiti glasanje o poverenju Vladi u Parlamentu, koje je zakazano za dan nakon evropskih izbora.

 

Zbog Kurcovog predloga da Luif postane ministar odbrane negodovao je austrijski Savez oružanih snaga otvorenim pismom predsedniku Austrije Aleksanderu Van der Belenu.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
17°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve