Svet
02.11.2022. 16:52
Beta-AFP

Nov vlasnik, nova pravila

Tramp se (ne) vraća na Twitter

1
Izvor: BETA/ FR171846 AP / José Luis Villegas

Ilon Mask, novi vlasnik Twitter-a, rekao je da nalozi na toj društvenoj mreži koji su suspendovani neće biti vraćeni za manje od "nekoliko nedelja".

AP piše da je to važna odluka uoči predstojećih američkih poslaničkih izbora.
 

"Twitter neće dozvoliti nikom ko je s platforme sklonjen zbog kršenja njenih propisa, da se vrati dok ne budemo imali jasan proces za to, za šta će biti potrebno najmanje još nekoliko nedelja", napisao je na Twitter-u novi vlasnik te platforme.
 

On je podsetio na svoj plan za formiranje "Saveta za umerenost sadržaja" koji će biti sastavljen od predstavnika vrlo različitih mišljenja, i svakako uključivati zajednicu za odbranu građanskih prava i grupe koje se protive nasilju motivisanom mržnjom.

Ovo Maskovo obećanje znači da bivši američki predsednik Donald Tramp neće moći da se vrati na Twitter pre izbora za američki Kongres idućeg utorka, 8. novembra.

Tramp je izbačen sa platforme ubrzo posle napada njegovih pristalica na vašingtonski Kapitol u januaru 2021, pod optužbom da ih je pozivao na nasilje.

Bivši republikanski predsednik je u međuvremenu rekao da se nikad neće vratiti na Twitter pošto je pokrenuo svoju društvenu mrežu Trut soušal (Truth Social). Mnogi međutim ocenjuju da će Tramp teško da se odupre želji povratka na Twitter gde je imao više od 80 miliona pratilaca pre nego što je izbačen.

Od kad je preuzeo Twitter, Mask je izazvao kritike više organizacija i ličnosti zabrinutih zbog mogućeg ublažavanja politike umerenosti preko te društvene mreže, i davanju glasa najvećim ekstremstima.

Grupa od oko 50 udruženja za odbranu demokratije, borbu protiv dezinofmacija i za praćenje medija uputila je otvoreno pismo upozoravajući 20 najvećih oglašivača preko Twitter-a da Maskova obećanja da će o platforma ostati "topla i otvorena za sve" uopšte ne predstavljaju verno njegove planove za Twitter.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li će Mask vratiti Trampa na Twitter
Donald Tramp, 11. 5. 2022.

Društvene mreže

11.05.2022. 13:10

Da li će Mask vratiti Trampa na Twitter

Generalni direktor Tesle Ilon Mask izjavio je da će ukinuti trajnu zabranu korišćenja Twittera koju je ta društvena mreža uvela bivšem predsedniku Donaldu Trampu, ako se realizuje njegov plan da kupi tu kompaniju.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve