Svet
29.12.2021. 10:43
Tanjug

Ima li kraja?

Kao da je tek počelo: Rekordan broj zaraženih kovidom u SAD i Evropi

Koronavirus
Izvor: EFE / Martin Alipaz

Sjedinjene Države i nekoliko evropskih zemalja prijavile su najveći dnevni porast slučajeva kovida od početka pandemije, usled širenja omikron soja.

Samo u SAD je u ponedeljak zabeleženo više od 440.000 novih slučajeva, saopštili su zdravstveni zvaničnici, a prenosi BBC.

Francuska, Italija, Grčka, Portugalija i Engleska su takođe prijavile rekordan broj dnevnih infekcija.

Zvaničnici, međutim, navode da bi visoke cifre delimično mogle da budu posledica kašnjenja u izveštavanju tokom božićnog perioda.

Poljska je danas zabeležila 794 smrtna slučaja od kovida, što je najveći broj u četvrtom talasu pandemije, pri čemu je više od tri četvrtine preminulih nevakcinisano.

U SAD, broj slučajeva registrovanih od strane Americkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je 27. decembra porastao za 441.278, što je daleko najveći broj dnevnih slučajeva ikada prijavljenih toj agenciji.

Američki mediji izveštavaju da je sedmodnevni prosečan porast infekcija sada na najvišem nivou od januara ove godine.

Istovremeno, portparolka CDC-a je izjavila za "Politiko" da bi najnovije brojke zaraženih mogle biti precenjene zbog kašnjenja u testiranju i zatvaranja centara za testiranje tokom božićnog perioda, i da će se broj slučajeva stabilizovati posle nove godine.

Prema izveštaju koji je SZO juče objavila, broj novih infekcija kovidom je porastao za 57 odsto u Evropi u nedelji zaključno sa 26. decembrom, a za 30 odsto u Americi.

Francuska je juče prijavila 179.807 novih infekcija, što je najveći broj dnevnih slučajeva u Evropi ikada.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran je upozorio da "sve sugeriše" da bi Francuska mogla imati čak 250.000 slučajeva dnevno do početka januara, dok je francuska bolnička federacija saopštila da "najteže nedelje tek slede".

Francuski premijer Žan Kasteks najavio je nova ograničenja ranije ove nedelje, a davanje buster doze u zemlji je ubrzano.

Brojne druge evropske zemlje su, takođe, prijavile rekordan broj dnevnih slučajeva tokom jučerašnjeg dana.

Tako je, na primer, u Italiji broj zaraženih premašio 78.000 slučajeva, što je novi rekord od početka pandemije. Takođe su registrovana 202 smrtna slučaja, čime je ukupan broj umrlih u zemlji dostigao 136.753.

Portugalija je zabeležila 17.172 nova slučaja.

Grčki ministar zdravlja Tanos Plevris pozvao je na smirenost nakon sto je zemlja prijavila 21.657 slučajeva, dok su zdravstvene vlasti u Engleskoj prijavile rekordnih 117.093 slučaja.

Studije sugerišu da je omikron blaži od delta soja, ali i dalje postoji bojazan da bi veliki broj slučajeva izazvanih omikronom mogao da "preplavi" bolnice.

Ipak, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da je rizik od omikrona "i dalje veoma visok".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Još jedna država razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije
vakcinacija

Belgija

28.12.2021. 10:51

Još jedna država razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije

I pored tendencije pada broja novozraženih i hospitalizacija zbog koronavirusom, u Belgiji se sve više raspravlja o uvođenju obavezne vakcinacije za sve one koji žele da učestvuju u javnom životu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve