Svet
28.12.2021. 10:51
Tanjug

Belgija

Još jedna država razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije

vakcinacija
Izvor: Shutterstock

I pored tendencije pada broja novozraženih i hospitalizacija zbog koronavirusom, u Belgiji se sve više raspravlja o uvođenju obavezne vakcinacije za sve one koji žele da učestvuju u javnom životu.

Ideju da se samo potuno vakcinisanima omogući pristup barovima i restoranima, velikim događajima, sportskim takmičenjima i kulturnim predstavama, podržala je partija belgijskog premijera Aleksandra de Kroa, a o tome bi trebalo da raspravlja Savezni parlament posle novogodišnjih praznika.

"Cilj je jasan: moramo vakcinisati sve. Ako je obavezna vakcinacija put do toga, ja bih je uzeo u obzir. O tome ne može da odlučuje samo vlada već i prlament", poručio je de Kro.

U Belgiji trenutno su na snaži 3G propusnice koje obuhvataju potvrde o vakcinaciji, negativnom testu ili oporavku od kovida.

Prema rečima zagovornika uvođenja 1G propusnica samo za vakcinisane, to bi moglo da da obezbedeni veću sigurnost građana, ali i donekle ograniči širenje novog omikron soja virusa.

Protivnici ove ideje smatraju da će se time stvoriti još veća polarizacija u društvu, koja će doneti srazmerno malo koristi jer će maske i dalje biti obavezne.

U Belgiji su na snazi restriktivne mere zabrane okupljanja kako u zatvorenim tako i na otvorenim prostorima, obavezan rad od kuće i nošenje zaštitnih maski za starije od šest godina, a za ulazak u barove i restorne neophodno je imati kovid propusnice.

Mere su dovele do pada broja novozaraženih za gotovo 25 procenata u nedelji pred Božić, kada je u proseku identifikovano oko 6.500 novozaraženih na dnevnom nivou.

U bolnice se dnevno prima u proseku 135,7 pacijenata obolelih od Kovid-19, što je pad od 29 odsto u odnosu na prethodnih sedam dana.

U istom periodu, broj ljudi koji umiru od virusa takođe je opao, za osam odsto, sa prosečno 35,7 preminulih pacijenata od Kovid-19 na dnevnom nivou.

Ukupan broj umrlih od početka pandemije u Belgiji dostigao je 28.218 osoba.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Obavezna vakcinacija će biti i u Nemačkoj?
Nemačka

Vrlo moguće

24.12.2021. 15:53

Obavezna vakcinacija će biti i u Nemačkoj?

U Nemačkoj, u kojoj je u čertvrtak zabeležen i prvi smrtni slučaj od omikrona, strahuje se da bi omikron mogao da se širi mnogo brže od svih predhodnih sojeva korone. To je potvrdila ambasadorka Srbije u Berlinu Snežana Janković za K1 televiziju i dodala da su zbog toga u Nemečkoj pooštrene epidemiološke mere
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve