Kim Džong Un nadzirao vežbu lansiranja raketa na istoku Severne Koreje

Kim Džong Un nadzirao vežbu lansiranja raketa na istoku Severne Koreje

(AP Photo/ Evan Vucci)


Severnokorejski lider Kim Džong Un nadzirao je u subotu “udarnu vežbu” lansiranja raketa u more na istočnoj obali, izvestili su u danas državni mediji.

Svrha ove vežbe bila je testirati izvođenja “velikih kalibara višestrukih raketnih bacača i taktički navođenog oružja od strane odbrambenih snaga”, saopštila je severnokorejska novinska agencija, implicirajući da nije reč o balističkim raketama velikog dometa koje SAD smatraju pretnjom, prenosi Rojters.

U izveštaju se navodi da je Kim izdao nalog za lansiranje i naglasio potrebu za”povećanjem borbenih sposobnosti kako bi se branila politička suverenost i ekonomska samoodrživost” Severne Koreje suočene s pretnjama i invazijama.

Izjava je usledila dan nakon poslednjeg lansiranja, što su analitičari protumačili kao pokušaj pritiska na Vašington da popusti u pregovorima o okončanju severnokorejskog nuklearnog programa nakon što je samit u februaru završio neuspehom.

Južna Koreja je u subotu pozvala svog komunističkog komšiju da “zaustavi dela koja eskaliraju vojne napetosti na Korejskom poluostrvu”, dok je Tramp na Tviteru objavio kako je još uveren da bi mogao imati dogovor s Kimom.

Projektili, ispaljeni iz grada Vonsana oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu leteli su 70 do 200 km u severoistočnom smeru, izvestila je južnokorejska vojska u subotu.