Svet
15.12.2023. 16:05
Boško Vukčević

Severna Koreja

Kim Džong Un u svemiru

Kim Džong Un 13.12.2023.
Izvor: KCNA / KCNA

Korejsko poluostrvo opet je u žiži interesovanja svetske javnosti. Opet je izvor nesuglasica i pretnji ratom, ali nuklearnim.

I opet su u glavnoj ulozi Severna Koreja i njen lider Kim Džong Un. Pretnje su, naravno, kao i u većini slučajeva, upućene Sjedinjenim Američkim Državama.

Povod za “prepucavanje“, pretnje, optužbe, pravdanja i ovako ili onako tumačenje međunarodnog prava ovoga puta je satelit.

Severna Koreja je, naime, 21. novembra u orbitu uspešno lansirala prvi vojni špijunski satelit. Ova zemlja je i ranije pokušala postavljanje satelita u Zemljinoj orbiti, ali su ti pokušaji bili neuspešni. Ovaj se, zvanično, smatra prvim uspešno lansiranim satelitom Severne Koreje. Snimci koje je napravio već su stigli u centar za praćenje, a ubrzo su, kao jedan vid propagande o uspesima severnokorejske vojske, nauke i tehnike, ali i kao najjednostavnije hvaljenje, emitovani na državnoj televiziji.

Naravno da severnokorejsko lansiranje satelita nije prošlo tek tako, pa su odmah usledile reakcije Zapada, pre svih Sjedinjenih Američkih Država.

Ocenjeno je da će uspešno postavljanje špijunskog satelita u orbitu poboljšati sposobnosti Severne Koreje za prikupljanje obaveštajnih podataka, posebno nad Južnom Korejom, i obezbediti im ključne podatke u bilo kom vojnom sukobu.

Zbog toga su SAD osudile ovaj čin, istakavši da bi on mogao da destabilizuje region i da ujedno predstavlja “drsko kršenje“ sankcija Ujedinjenih nacija.

Portparol američke svemirske komande je, odgovarajući na pitanje novinara da li Vašington ima sposobnosti da prekine izviđačke operacije severnokorejskog satelita, rekao da bi SAD vrlo lako mogle da onesposobe severnokorejski satelit i to koristeći različite načine, ali da bi najbolji bio onaj koji bi na neko vreme onesposobio ceo svemirski program Severne Koreje, prenela je američka televizija RFA.

Na ovu izjavu odmah je reagovalo severnokorejsko Ministarstvo odbrane koje je saopštilo da će svaki pokušaj neutralizacije svog satelita i svako mešanje u satelitski program i operacije smatrati napadom na svoju teritoriju i objavom rata.

U saopštenju je istaknuto da će, u slučaju bilo kakvog napada na njena strateška sredstva, Severna Koreja biti prinuđena da upotrebi sredstva za odvraćanje.

Dodali su da će Pjongjang odgovoriti na svaki pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da poremete ravnotežu u svemiru i da će u tom slučaju eliminisati održivost američkih špijunskih satelita, javio je državni medij KCNA pozivajući se na izjavu portparola severnokorejskog Ministarstva odbrane.

“U slučaju da SAD pokušaju da nelegalno naruše legitimnu teritoriju suverene države upotrebom naoružanja i najnovije tehnologije, DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja) će razmotriti preduzimanje odgovarajućih mera za samoodbranu kako bi potkopala ili uništila održivost američkih špijunskih satelita“, doslovce je navedeno u saopštenju severnokorejskog Ministarstva odbrane.

Severna Koreja je, inače, na državnoj televiziji već prenela fotografije koje je snimio satelit lansiran u orbitu.

Na snimcima se vide vojni objekti u kopnenom delu SAD, Japanu i na ostrvu Guam, američkoj teritoriji u Tihim okeanu.

Severnokorejski državni mediji objavili su i komentar jednog analitičara za međunarodne odnose, koji se osvrnuo na optužbe SAD da je Severna Koreja “drsko prekršila“ sankcije UN.

On je ocenio da bi “ako se slanje satelita u orbitu smatra zločinom, Sjedinjene Države, kao zemlja sa najviše satelita u orbiti, trebalo da odgovaraju pred Savetom bezbednosti UN“.

Ovaj vojni komentator i analitičar je istakao i da će, “u slučaju da dođe do neočekivanog sukoba u regionu severoistočne Azije oko Korejskog poluostrva, SAD, koje kontinuirano vrše pritisak na bezbednosni prostor DNRK eskalacijom vojne pretnje i ucena, biti u potpunosti odgovorne za katastrofalnu situaciju“.

Severna Koreja optužila je Ameriku i za česte vojne vežbe koje izvodi sa Japanom i Južnom Korejom na samoj granici Severne Koreje, ali i za prisustvo američkih nosača aviona na nuklearni pogon koji su na ivici da naruše teritorijalne vode Severne Koreje.

S druge strane, SAD su samo nekoliko dana od lansiranja severnokorejskog satelita u orbitu ovoj zemlji uvele novi paket sankcija. Čak su nekoliko pojedinaca označili kao severnokorejske agente u inostranstvu koje su optužili da, izbegavajući sankcije međunarodne zajednice, prikupljaju sredstva, znanje i tehnologiju za razvoj i unapređenje severnokorejskog nuklearnog programa i proizvodnju oružja za masovno uništenje.

Odmah je reagovala i Južna Koreja koja je na crnu listu stavila jedanaest Severnokorejaca zbog umešanosti u razvoj satelita i balističkih raketa u zemlji, zabranivši im finansijske transakcije.

Inače, optužbe SAD i međunarodne zajednice na račun Severne Koreje najviše se odnose na kršenje sankcija u onom delu koji se odnosi na zabranu razvoja i testiranja balističke tehnologije.

U izveštaju koji je upućen Ujedinjenim nacijama navodi se da rakete za lansiranje satelita u svemir i balističke rakete imaju značajno tehnološko poklapanje.

Obaveštajna služba Južne Koreje navela je da je ne tako davno, u maju i avgustu, Severna Koreja izvršila dva neuspešna lansiranja satelita u orbitu.

“Nakon toga je u septembru usledila poseta severnokorejskog lidera Kim Džong Una Rusiji i obilazak najveće fabrike aviona u ovoj zemlji u istočnom gradu Komsomolsku na Amuru, u kojoj se proizvode i razvijaju avioni za Ministarstvo odbrane Rusije, uključujući borbene avione Su-35S i Su-57“, navele su južnokorejske obaveštajne služe u svom izveštaju.

Dodale su da je Moskva najverovatnije severnokorejskoj delegaciji dala tehničke savete, a verovatno i nacrte za razvoj rakete za lansiranje satelita u orbitu u zamenu za slanje najmanje 10 pošiljki oružja za rat Rusije u Ukrajini.

Severna Koreja, inače, planira da u kratkom vremenskom periodu u orbitu lansira više špijunskih satelita.

Tim povodom je severnokorejska državna televizija objavila da ova zemlja ima legitimno pravo da “lansira izviđačke satelite za jačanje svojih samoodbrambenih sposobnosti“, pogotovo u trenutku kad se zemlja suočava sa “pretnjama iz Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država“.

Severna Koreja je ove godine sprovela rekordan broj testiranja oružja.

S druge strane, Seul, Vašington i Tokio su, kao odgovor na lansiranje satelita Severne Koreje, pojačali svoju odbrambenu saradnju, a pre neki dan je u južnokorejsku pomorsku bazu Busan stigao američki nosač aviona na nuklearni pogon “USS Karl Vinson“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija će lansirati satelit u Zemljinu orbitu i to vrlo brzo!
Svemir

Istraživanje

02.11.2023. 12:58

Srbija će lansirati satelit u Zemljinu orbitu i to vrlo brzo!

Beogradska Astronomska opservatorija hvata korak sa svetom na polju kosmičkih istraživanja – formiranjem dve nove naučnoistraživačke jedinice otvoren je put za konstrukciju malog satelita (cube sat), koji bi trebalo da bude lansiran 2025. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve