Svet
20.03.2022. 16:10
Beta

Koronavirus

Kina pojačala lokdaun

Kina koronavirus
Izvor: Shutterstock

Kina je objavila da jača mere zaključavanja u provniciji Džilin, koja se graniči sa Severnom Korejom i Rusijom, posle skoka broja zaraženih kovidom-19 u toj oblasti.

Kina gde je koronavirus prvi put detektovan krajem 2019. godine, u velikoj meri uspela je da iskoreni epidemiju uz stroge mere zaključavanja od početka 2020. godine, medjutim omikron soj virusa poslednjih meseci izazvao je brojna žarišta zaraze u zemlji.

Kina je zabeležila 4.053 nova slučaja zaraze kovidom-19, od kojih je dve trećine u provinciji Džilin.

Da bi zaustavile širenje virusa vlasti grada Džilina saopštile su danas da uvode strogo zaključavanje za svojih 4,5 miliona stanovnika.

Od ponoći u ponedeljak (17.00 u nedelju po srednjoevropskom vremenu) i naredna tri dana, stanovnici Džilina ne mogu da napuste svoje mesto boravka ni svoje stanove.

Grad Čangčun, gde je uvedeno zaključavanje početkom meseca, juče je takođe objavio da zaoštrava mere na tri dana.

Za to vreme moći će da izađe samo medicinsko osoblje i osobe koje su povezane s epidemijom.

Od početka zaključavanja 11. marta devet miliona stanovnika Čangčuna moglo je da izlazi iz svojih kuća svaki drugi dan da nabavi namirnice.

Nove mere su uvedene u trenuku kada je Kina juče zabeležila prva dva smrtna slučaja vezana za kovid-19, posle više od godinu dana.

Desetine miliona ljudi su sada pod merama zaključavanja širom zemlje i vlasti se trude da oslobode bolničke krevete, strahujući da će epidemija izvršiti pritisak na zdravstveni sistem.

Provincija Džilin koja je prijavila hiljade slučajeva prošle nedelje izgradila je osam privremenih bolnica i dva centra za karantin da upravlja epidemijom.

Takodje severni grad Tangšam, čelični centar Kine, zabranio je danas na 24 sata kretanje, da bi zaustavio širenje virusa i testirao svojih 7,7 miliona stanovnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prvi smrtni slučajevi zbog koronavirusa nakon godinu dana
kina i korona 19. 3. 2022.

Kina

19.03.2022. 09:59

Prvi smrtni slučajevi zbog koronavirusa nakon godinu dana

Kineske zdravstvene vlasti prijavile su dva smrtna slučaja od kovida-19, prvi put od januara 2021. godine, dok se zemlja bori sa porastom infekcija omikron sojem.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
28.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve