Svet
28.06.2022. 23:05

Koronavirus

Kina prepolovila dane boravka u karantinu

Kina koronavirus
Izvor: AP / Kin Cheung

Karantin za putnike koji stižu iz inostranstva u Kinu smanjen je sa oko 21 na sedam dana u hotelu i tri dana kućnog nadzora, javila je danas Nacionalna zdravstvena komisija.

Novi propisi predstavljaju veliku promenu u kineskim restrikcijama za ulaz, pošto zemlja sledi strogu strategiju nula kovida od početka pandemije.

Peking je zatvorio međunarodne granice kada je poćeo da se širi koronavirus i broj letova koji stižu u Kinu ostao je vrlo ograničen da bi se smanjio broj uvezenih slučajeva zaraze.

Poslednje dve godine putnici koji stižu iz inostranstva morali su da se podvrgnu skupom karantinu u hotelu ili u za to odredjenim centrima.

Prema novoj politici kontrole i sprečavanja kovida ovaj takozvani centralizovan karantin je skraćen na sedam dana.

Od aprila sve veći broj gradova medju kojima i Peking u maju već su skratili na deset dana karantin za dolaske iz inostranstva.

Retki medjunarodni letovi su medjutim često otkazivani pošto Peking primenjuje sistem prekida veza kada se detektuje odredjen broj pozitivnih putnika.

Novi propisi se primenjuju takodje na ljude označene kao kontaktne osobe unutar Kine, gde se strogi karantin uvodi u kvartovima u kojima su zabeleženi slučajevi pozitivnih na virus.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve