Svet
15.04.2023. 13:10
Beta

Povezanost sa Rusijom

Kina se protivi sankcijama koje su SAD uvele kineskim kompanijama

Kina i Amerika
Izvor: Shutterstock

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da se Peking oštro protivi sankcijama koje su SAD uvele pojedinim kineskim firmama zbog njihove navodne povezanosti sa Rusijom.

SAD su u sredu stavile pet firmi sa sedištem u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu na "listu entiteta", kojima je zabranjeno da trguju sa bilo kojom američkom firmom bez dobijanja gotovo nedostižne posebne dozvole.

Vašington pooštrava sprovođenje sankcija protiv stranih firmi za koje smatra da pružaju pomoć Rusiji u ratu protiv Ukrajine, primoravajući ih da biraju između trgovine sa Moskvom ili sa SAD.

Ukupno 28 entiteta iz zemalja u rasponu od Malte preko Turske do Singapura dodato je na listu.

Ministarstvo trgovine Kine je saopštilo da sankcije nemaju osnova u međunarodnom pravu i da ih nije odobrio Savet bezbednosti UN.

U saopštenju se navodi da bi Vašington trebalo odmah da ispravi tu, kako su naveli, grešku i zaustavi bezrazložno potiskivanje kineskih kompanija. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

London uveo sankcije bliskim saradnicima ruskih oligarha
Sankcije Rusiji

Sakrivanje sredstava

12.04.2023. 14:55

London uveo sankcije bliskim saradnicima ruskih oligarha

Velika Britanija objavila je da uvodi sankcije protiv osoba bliskih ruskim oligarsima, među kojima su članovi okruženja Romana Abramoviča i Ališera Usmanova, koje optužuje da su im pomogli da sakriju svoja sredstva.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve