Svet
12.04.2023. 14:55
Beta / AFP

Sakrivanje sredstava

London uveo sankcije bliskim saradnicima ruskih oligarha

Sankcije Rusiji
Izvor: Shutterstock

Velika Britanija objavila je da uvodi sankcije protiv osoba bliskih ruskim oligarsima, među kojima su članovi okruženja Romana Abramoviča i Ališera Usmanova, koje optužuje da su im pomogli da sakriju svoja sredstva.

Među onima koje pogađaju nove britanske sankcije su Demetris Joanides i Hristodulos Vasilijades, dvojica kiparskih državljana. Prema Londonu prvi je iza ofšor struktura koje je koristio Roman Abramovič da prikrije 760 miliona britanskih funti (863 miliona evra) pre nego što je sankcionisan posle početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Britanske sankcije takođe su uperene protiv više struktura mreže Ališera Usmanova kao i članova porodičnog okruženja drugih oligarha.

"Nema nigde da se sakrije", upozorio je britanski ministar spoljnih poslova Džems Kleverli u saopštenju navodeći da će Velika Britanija preseći "rusku elitu" od imovine koju su njeni članovi mislili da su uspeli da sakriju.

London tvrdi da je zamrzao više od 18 milijardi funti (20,4 milijardi evra) ruske imovine od početka invazije u Ukrajini. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sankcije ipak deluju
rusija banka 10.4.2023

Rusija

11.04.2023. 17:35

Sankcije ipak deluju

Stara poslovica kaže – ako koza laže, rog ne laže. Primenjeno na aktuelnu situaciju, koliko god iz Moskve tvrdili i glasno poručivali da sankcije koje joj je Zapad nametnuo nakon ruske invazije na Ukrajinu ne deluju, te da maltene uopšte ne utiču na rusku privredu, brojke govore nešto drugo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve