Svet
01.01.2022. 19:10
Tanjug

Poruke upozorenja

Kina Tajvanu: Ako pređete crveni liniju - katastrofa velikih razmera

kina, tajvan
Izvor: Shutterstock

Tajvanska predsednica Tsai Ing-ven poručila je Kini da vojni konflikt nije odgovor, ali je Peking uzvratio oštrim upozorenjem da ako Tajvan bude prešao bilo kakvu crvenu liniju to će dovesti do "katastrofe velikih razmera".

Kina polaže teritorijalne pretenzije na Tajvan i pojačala je vojni i diplomatski pritisak u protekle dve godine, prenosi Rojters.

"Moramo podsetiti vlasti u Pekingu da ne procenjuju pogrešno situaciju i da spreče ekspanziju vojnog avanturizma", rekla je danas Tsai u svom govoru povodom Nove godine.

Tajvan navodi da je nezavisna zemlja i u više navrata je ponovio da će braniti svoju slobodu i demokratiju, navodi Rojters.

Kineski predsednik Si Ðinping u petak je poručio da je ujedinjenje sa Tajvanom aspiracija koju dele narodi sa obe strane Tajvanskog moreuza.

"Spremni smo da težimo perspektivi mirnog ujedinjenja", poručio je portparol Kancelarije za pitanje Tajvana u Pekingu Džu Fenglian.

"Ako bi, međutim, separatističke snage koje teže nezavisnosti Tajvana nastavile da provociraju, ili prešle bilo koju crvenu liniju, mi bismo moralii da preduzmemo odlučne mere".

Težnja za nezavisnošću gurnula bi Tajvan u "duboki ambis" i dovela do "katastrofe velikih razmera", dodao je Džu.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina se skida sa "kokaina nekretnina“
Kina, nekretnine

Višak stambenog prostora

08.12.2021. 07:05

Kina se skida sa "kokaina nekretnina“

Druga ekonomija sveta pokušava da se reši prevelike zavisnosti od građevinskog sektora i da redefiniše svoj patent koegzistencije socijalizma i kapitalizma.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve