Svet
30.12.2021. 18:05
Tanjug

Budućnost ratovanja

Kina pravi oružje za kontrolu uma?

Kontrola uma
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo trgovine SAD uvelo je sankcije kineskim tehnološkim kompanijama i saopštilo da je kineska vojska uključena u "opasan posao koji je povezan sa istraživanjem o ratovanju uz pomoć kontrole uma".

Objava o sankcijama je došla uz ograničene detalje o navodnom radu Kineske vojnomedicinske akademije i još 11 kineskih istraživačkih instituta, preneo je "Vašington TAJMS".

Biro za industriju i bezbednost SAD saopštio je da samo kineska Akademija i njene filijale koriste "biotehnološke procese da pomognu kineskoj vojsci, a u to je uključeno i oružje za kontrolu uma".

Tri izveštaja kineske Narodne oslobodilačke armije do kojih je došao "Insajd d ring" bacio je svetlo na obim kineskog rada na polju mozga i pokazao je da je istraživanje u toku već nekoliko godina, ističe vašingtondski list.

Izveštaji iz 2019. godine otkrivaju razvijanje naoružanja koje cilja um, što, navodno, kineski zvaničnici nazivaju "intelektualizacijom ratovanja".

Prema jednom izveštaju, napredak u nauci i tehnologiji doveli su do metoda i sposobnosti da pokori neprijatelja na dosad neviđene načine.

"Rat se pomerio od ubijanja neprijatelja, do paralizovanja i kontrolisanja protivnika", navodi se u izveštaju sa naslovom "Budućnost koncepta vojne nadmoći".

U fokusu je sada, kako se dodaje, slomiti neprijatelju volju za otporom, a ne fizički ga uništiti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve