Svet
27.05.2021. 12:00
Tanjug

Korona i politika

Kina zahteva da se istraga porekla kovid-19 sprovede i u SAD

korona, covid, lokdaun, lockdown
Izvor: Shutterstock

Kineska ambasada u Vašingtonu je u tekstu objavljenom na svojoj internet stranici poručila da su "neke političke snage fokusirane na političku manipulaciju i prebacivanje krivice" u vezi sa poreklom virusa korona.

"Politizacija porekla kovid-19 omela bi dalje istrage i potkopala globalne napore za suzbijanje pandemije", saopštila je kineska ambasada u SAD nakon što je američki predsednik Džo Bajden zatražio detaljan pregled obaveštajnih podataka o tome gde se virus prvo pojavio.

Na sajtu ambasade piše i da Kina podržava sveobuhvatnu globalnu studiju svih ranih slučajeva kovid-19 i detaljnu istragu nekih tajnih baza i bioloških laboratorija širom sveta .

Kineski Global Tajms koji je deo novinske grupe vladajuće Komunističke partije, piše da u daljoj istrazi teorije curenja virusa iz laboratorija, SAD takođe treba da dozvole istražiteljima da uđu u njihove objekte, uključujući i laboratoriju za istraživanje virusa američke vojske u bazi Fort Ditrik, koja se nalazi u Merilendu, nekih 75 kilometara od Vašingtona.

Predsednik Bajden zatražio je od američkih obaveštajnih agencija da "udvostruče napore" u istrazi o poreklu kovida-19 i da izvrše pritisak na Kinu da sarađuje.

U trenutku kada se Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priprema za početak druga faze studija o poreklu kovid-19, Kina je pod pritiskom da pruži istražiteljima veći pristup zbog navoda da je SARS-KoV-2 procureo iz laboratorije specijalizovane za istraživanje koronavirusa u gradu Vuhan. Kina je više puta porekla da je laboratorija odgovorna, i poručila da SAD i druge zemlje pokušavaju da im odvrate pažnju od sopstvenog neuspeha u borbi sa pandemijom.

Zajednička studija Kina-SZO objavljena u martu utvrdila je da je krajnje neverovatno da je SARS-KoV-2 procurio iz laboratorije, dodajući da je najverovatnije da se od slepih miševa virus proširio na ljude preko neidentifikovane posredničke vrste.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je korona uticala na trgovinu narkoticima
shutterstock_1198679785.jpg

Darknet glavni kanal

20.05.2021. 11:05

Kako je korona uticala na trgovinu narkoticima

Pandemija korona virusa imala je značajan uticaj na trgovinu narkoticima, pre svega tokom zaključavanja, pokazuje izveštaj o narkoticima za 2020. godinu Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve