Kineski proizvođači planiraju izvoz 400 miliona doza vakcina

Kineski proizvođači planiraju izvoz 400 miliona doza vakcina

Shutterstock


Kineski proizvođači lekova postigli su dogovore sa drugim zemljama za isporuku 400 miliona doza vakcine protiv virusa kovid-19.

Tri vodeće kineske kompanije Sinofarm (Sinopharm), Sinovak (Sinovac) i Kansino bajolodžiks (CanSino Biologics) imaju dogovore za snabdevanje zemalja Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije, pokazali su podaci koje su prikupili britanska kompanija za analizu naučnih podataka Erfiniti (Airfinity) i američki Ðuk global helt inovejšn centar (Duke Global Health Innovation Centre).

Istovremeno, Peking je dao diplomatsko obećanje da će vakcine kineske proizvodnje biti “globalno javno dobro” za zemlje u razvoju, navodi SCMP.

Povezane vesti – ISTRAŽIVANJE: Svaka četvrta osoba u svetu možda neće dobiti vakcinu do 2022.

Shutterstock

Shutterstock

U članku se, pored ostalog, postavlja pitanje kako će Peking uskladiti planove za izvoz sa vakcinacijom oko 1,4 milijardi stanovnika u Kini.

Povezane vesti – SZO: Na državama je da istraže nuspojave vakcina

Kako su saopštili kineski zdravstveni zvaničnici, pojedini kandidati za vakcine prikupili su dovoljno podataka za privremenu analizu treće faze ispitivanja i to je dostavljeno regulatorima.

Kina je počela sa isporukom vakcina zemljama širom sveta, a prvenstveno onim državama koje su pomogle u kliničkom ispitivanju poput Brazila i Indonezije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar