KINESKI TRGOVCI ZABRINUTI: Situacija je potpuno izgubljena

KINESKI TRGOVCI ZABRINUTI: Situacija je potpuno izgubljena

Shutterstock


Predsednik SAD Donald Tramp pogoršao je trgovinski rat s Kinom, podižući carine na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara i preduzimajući korake ka oporezivanju skoro celog kineskog uvoza, kao kaznu za “pokušaj Pekinga da ponovo pregovara o trgovinskom sporazumu”.

Prema pisanju The New York Times-a te vesti su u Pekingu dočekane sa strepnjom, a trgovci u Kini se pribojavaju koliku cenu će morati zbog toga da plate.

“Brok Čen vodi fabriku u Šangaju koja proizvodi kofere za brendove, uključujući “Samsonite”. Više od četiri petine njegovih narudžbina dolazi iz Sjedinjenih Država. ‘Ovo je potpuno izgubljena situacija’, rekao je Čen. ‘Gubimo profit i moramo se ugasiti. Američki uvoznici ne mogu naći efikasne alternative koje mogu isporučiti proizvode istog kvaliteta.”, prenosi američki list.

Tanjug

Tanjug

Kineska vlada je na nove sankcije Trampa oštro odgovorila, a kinesko Ministarstvo trgovine obećalo je da će se osvetiti, iako nije rekla kada i kako. Međutim, mnogi i dalje veruju da će dve države postići dogovor i tako izbeći još veću štetu nastalu zbog trgovinskog rata.

Mediji pod kontrolom komunističke partije u Kini, objavili su pažljivo formulisane tekstove, pozivajući na “prkos”, ali ne i na dramatične akcije, kao što je bojkot američkih proizvoda.

Pre povećanja tarifa, više državnih medija objavili su nepotpisani tekst pod naslovom: “Ako želiš razgovarati, možemo razgovarati. Ako želite da se borite, mi ćemo se boriti.” U tom članku Kina ističe svoj mirni pristup, nasuprot Americi koja uporno na nju vrši pritisak.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar