Kipar zapretio vetom na proširenje EU za Severnu Makedoniju i Albaniju

Kipar zapretio vetom na proširenje EU za Severnu Makedoniju i Albaniju

Foto: Shutterstock


Zemlje članice EU sukobile su se u ponedeljak oko početka pregovora za ulazak u Uniju sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a prema najnovijem zajedničkom izveštaju u koje je Rojters imao uvid, odluka o te dve države mogla bi da bude odložena do oktobra, do kada će i nemački parlament to razmotriti.

Tokom sastanka, Kipar je zapretio da će uložiti veto na svaki dogovor o proširenju ukoliko EU ne pooštri svoj stav o tome što Turska istražuje prirodni gas u istočnom Mediteranu, piše britanska agencija.

Povezane vesti – Severna Makedonija dobija datum pregovora, Albanija pod znakom pitanja

Ministri 28 zemalja članica sastaće se i danas kako bi razmotrili početak formalnih pregovora o članstvu dve balkanske države.

“Bilo je velikog neslaganja među predstavnicima zemalja članica i nije sigurno da će svi ministri moći da se dogovore”, rekao je diplomata iz EU.

Kipar je zapretio i da će blokirati ceo tekst koji se odnosi i na buduću perspektivu svih zemalja koje teže da se pridruže Uniji, a među kojima su i balkanske zemlje Srbija, Crna Gora i BiH, ukoliko se ne reši problem sa Turskom.

Povezane vesti – Nemački Bild o sprezi albanske vlasti i mafije

Prema rečima diplomate, Nikozija zahteva zajednički stav EU o pitanju istraživanja prirodnog gasa u istočnom Mediteranu od Turske, što prema rečima kiparskih Grka narušava ekskluzivnu komercijalnu oblast.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar