Severna Makedonija dobija datum pregovora sa EU, ne i Albanija

Severna Makedonija dobija datum pregovora sa EU, ne i Albanija


Severna Makedonija verovatno će kasnije ove godine dobiti podršku Evropske unije da počne pregovore o članstvu, dok u slučaju Albanije i pristupnih pregovora sa EU takvoj odluci se protive Francuska, Nemačka i Holandija, prenosi grčki list “Katimerini”, pozivajući se na diplomatske izvore.

Uprkos retorici da Evropska unija treba da prihvati nove članice sa Zapadnog Balkana kako bi te zemlje učvrstile svoj evropski put i bio marginalizovan kineski i ruski uticaj, pitanje migracije je izazvao sumnje u nekim severnim državama Unije.

Povezane vesti – Zaev: Zamenio bih dva nobela za početak pregovora

Uz veliku podršku većine zemalja – članice EU i Evropske komisije, Albanija i Severna Makedonija su se nadale da će evropski ministri na sastanku sledećeg utorka u Luksemburgu dati zeleno svetlo za početak pregovora o učlanjenju.

Takva odluka ministara bi otvorila put za njeno odobrenje od strane lidera EU na samitu u Briselu 20. i 21. juna.

Zaev

Međutim, za sada je poznato da ni jednoj zemlji neće biti dato zeleno svetlo, rekle su diplomate i zvaničnici EU, iako je njih 13, uključujući Italiju i Poljsku, kao i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, javno pozvalo na početak pregovora.

Sada postoji opcija da se postigne novi dogovor između vlada zemalja EU u septembru, ali samo za Severnu Makedoniju.

“Severna Makedonija ima dobre šanse za početak pregovora o učlanjenju u EU, s obzirom na postizanje istorijskog sporazuma (s Grčkom) oko imena države”, rekao je jedan visoki zvaničnik EU, navodi “Katimerini”.

Povezane vesti – Nemački Bild o sprezi albanske vlasti i mafije

Ali, taj isti zvaničnik EU, kaže da je Albanija i dalje veliko pitanje za neke vlade zemalja članica i da ne izgleda tako obećavajuće.

ANDREJ PLENKOVIC - EDI RAMA

Prema mišljenju “Transparensi internešenel”, jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi je upravo Albanija, koja je članica NATO, ali je postigla samo mali napredak u borbi protiv pranja novca uprkos smenjivanju korumpiranih sudija i tužilaca, kažu zvaničnici SAD i EU.

U junu prošle godine Francuska i Holandija su neočekivano blokirale početak pregovora sa EU za Albaniju i Severnu Makedoniju, tražeći dodatne reforme.

Holandski parlament je 11. juna usvojio rezoluciju protiv otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom, dok je Severna Makedonija dobila podršku holandskih poslanika.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar