Svet
20.09.2023. 18:57
R.E.

Zabrinutost UN

"Otvorena su vrata pakla"

antonio gutjeres un EPA 20.09.2023.
Izvor: EPA / MIGUEL RODRIGUEZ

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš tokom govora na otvaranju Samita o klimatskim promenama bio je veoma direktan u nameri da skrene pažnju na ozbiljnst problema i posledica korišćenja fosilnih goriva.

"Zavisnost čovečanstva od fosilnih goriva otvorila je kapije pakla", rekao je Gutjereš.

 

On je zatim upozorio da je emisija gasova staklene bašte dovela do užasnih vrućina i požara. Gutjereš je izrazio zabrinutost i zbog toga kako će porast globalnih temperatura u budućnosti uticati na svet.

"Nije kasno da se porast globalnih temperatura ograniči na međunarodnom nivou od maksimalnih 1,5 stepeni Celzijusa", dodao je Gutjereš.

Osim Gutjereša i kolumbijski predsednik Gustavo Petro iskoristio je svoj govor da pozove na mirovne samite za rešavanje sukoba u Ukrajini i između Izraela i Palestinaca, kako bi umesto toga čovečanstvo moglo da se fokusira na rešavanje klimatskih promena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najsavremenija istraživanja glečera za spas planete
glečer

Detaljan uvid

15.09.2023. 19:10

Najsavremenija istraživanja glečera za spas planete

NASA je finansirala prvo istraživanje glečera uz pomoć satelita. Ova sofisticirana metoda omogućila je naučnicima detaljan uvid u stanje glečera na Zemlji, a zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama, istraživanja poput ovog omogućuju preciznu analizu klimatskih promena.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve