KLIMATSKE PROMENE Peskov: Povlačenje SAD ugrožava Pariski sporazum

KLIMATSKE PROMENE Peskov: Povlačenje SAD ugrožava Pariski sporazum


Teško je govoriti o efikasnosti Pariskog sporazuma o klimatskim promenama ako se Vašington iz njega povuče, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Povlačenje SAD iz tog sporazuma zasigurno će ga značajno ugroziti, s obzirom da je u pitanju zemlja koja je ispred drugih što se tiče emisije gasova. Naravno, veoma je teško govoriti o klimatskom sporazumu bez najveće svetske ekonomije”, rekao je Peskov novinarima, prenosi TASS.

 EPA-EFE/JUSTIN LANE

EPA-EFE/JUSTIN LANE

SAD su juče zvanično obavestile Ujedinjene nacije da su pokrenule proces povlačenja iz Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. Državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da je predao zvaničnu notu UN, čime je počeo proces povlačenja koji će stupiti na snagu za godinu dana.

On je ocenio da Pariski sporazum predstavlja “nefer ekonomsko opterećenje” za američku privredu.

Skoro 200 zemalja potpisalo je u Parizu sporazum koji predviđa ograničenje emitovanja ugljen dioksida koji izaziva efekat staklene bašte i dovodi do klimatskih promena. Sporazum je zabranjivao zemljama potpisnicama da izađu iz njega tri godine od ratifikacije 4. novembra 2016, a SAD su sada prva država koja je to učinila.

Shutterstock

Shutterstock

Povezane vesti – Dok se svetski lideri okupljaju, klimatske promene se sve više osećaju

Kako podseća AP, ovim činom najveći emiter gasova sa efektom staklene bašte ostaće izvan ovog istorijskog sporazuma o sprečavanju pogubnih klimatskih promena, a što je predsednik Donald Tramp obećao na početku svog mandata kako bi zaštitio domaće proizvođače nafte, gasa i uglja.

“Ono što nećeme da učinimo jeste da kažnjavamo američki narod, a da obogaćujemo inostrane zagađivače”, rekao je 23. oktobra Tramp, najavljujući povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma.

AP Photo/Carolyn Kaster

AP Photo/Carolyn Kaster

U vreme Trampovog prethodnika Baraka Obame SAD su 2015. potpisale Pariski sporazum sa obavezom da do 2025. emitovanje gasova sa efektom staklene bašte smanje za 26 do 28 odsto od nivoa iz 2005. Tramp je tokom predsedničke kampanje obećao da će odustati od te obaveze, tvrdeći da ona šteti američkoj ekonomiji, dok drugim vellikim zagađivačima poput Kine sporazum omogućuje da povećaju emitovanje gasova.

Povezane vesti – SAMIT UN O KLIMI: Samo “klimatska kancelarka” ima plan

On je, međutim, bio primoran pravilima UN da čeka do 4. novembra ove godine da bi pokrenuo proces povlačenja iz sporazuma. Povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma stupiće samo dan posle predsedničkih izbora 4. novembra 2020.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar