Svet
09.05.2024. 09:20
Beta

Odmah kreću pregovori

Ko će formirati novu Vladu Severne Makedonije

1
Izvor: Beta / AP / Boris Grdanoski

Lider pobedničke partije na parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji, VMRO DPMNE, Hristijan Mickoski najavio je da će vrlo brzo početi pregovore o firmiranju nove koalicione vlade.

"Za kratko vreme ćemo započeti pregovore sa partijama opozicije za firmiranje najbolje koalicije i vlade za našu Severnu Makedoniju", rekao je Micskoski na konferenciji za novinare nakon što je proglasio pobedu na parlamentarnim i predsedničkim izborima.

Istakao je da koalicija oko VMRO DPMNE i njene pristalice imaju razlog za slavlje.

"Već prepodne ću da održim prvi sastanak na kojem ćemo da utvrdimo principe od kojih nećemo odstupiti za formiranje vlade. Moraju da se promene stvari i te promene da se osete", rekao je Mickoski.

Ns pitanje da li će i partija "Znam" gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog biti u novoj vladi, Mickoski je rekao: "Mi imamo nameru da razgovaramo sa svim opzicionim partijama koje su nastupile na ovim izborima i da vidimo šta je to što može biti naša tačka povezivanja. Ali to ne zlači da bi svi oni bili deo vlade, koju će predvoditi kolicija VMRO DPMNE 'Tvoja Makedonija'".

Lider VMRO DPMNE je ocenio je da su na izborima "konačno poraženi kriminal, korupcija, nesposobnost, tenderi, oduzeta država, nepotizam i još stotinu posledica zbog kojih je država patila, a narod bio razočaran".

1
Izvor: Beta / AP / Boris Grdanoski

"Poražene su izdaje i podele. Tih stotinak ljudi iz DUI i SDSM koji su mislili da su gospodari naših života, danas boli glava, imaju razlog za to, odgovaraće do poslednjeg. Svako ko je napravio kriminal i korupciju mora da odgovara na osnovu pravde i zakona. Bojkot DUI je, takođe, poražen", rekao je Mickoski.

Koalicija opozicione VMRO DPMNE u budućem Sobranju Severne Makedonije od 120 mesta imala bi 59 poslanika, prema objavljenoj projekciji Državne izborne komisije (DIK).

Prema toj projekciji druga po broju poslanika bi bila "Koalicija za evropsku budućnost" Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) sa 19 mandata, a zatim slede koalicija akbanske partije DUI "Evropski front" sa 19 mandata, koalicija albanskog opozicionog bloka "Vredi" 13, Partija "Levica" šest, a Pokret "Znam - Za našu Makedoniju" pet poslanika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve