Svet
09.07.2022. 10:13
Beta / AFP

Velika Britanija

Ko će naslediti Borisa Džonsona na čelu Konzervativne partije

Europe After Johnson
Izvor: Beta / AP / Alberto Pezzali

Bivša ministarka za ravnopravnost Kemi Bejdnok pridružila se trci za naslednika britanskog premijera Borisa Džonsona na mestu lidera Konzervativne partije.

Bejdnok je jedna od skoro 60 poslanika i članova vlade koji su ove nedelje podneli ostavku da bi izvršili pritisak na Džonsona da ode sa funkcije.

U članku objavljenom u Tajmsu, Bejdnok je pozvala na promene i rekla da je javno mnjenje u Britaniji "izmoreno floskulama i praznom retorikom".

Raspored trke za lidere Konzervativne stranke očekuje se u ponedeljak, a pobednik će biti imenovan na godišnjoj konferenciji stranke početkom oktobra.

Bivši ministar finansija Riši Sunak, čija je ostavka u utorak uveče pokrenula niz drugih ostavki, jedan je od favorita za tu funkciju.

Džonson je u četvrtak podneo ostavku, navodeći da je to bila "jasna volja" njegove Konzervativne stranke.

Džonson je podneo ostavku na mesto predsednika Konzervativne stranke, ali namerava da ostane na čelu vlade dok ne bude okončan proces izbora novog lidera konzervativaca koji će automatski postati i britanski premijer.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Vreme je za Borisa Džonsona da ode i to odmah"
Rwanda Commonwealth Summit

Poraz Konzervativaca

24.06.2022. 10:04

"Vreme je za Borisa Džonsona da ode i to odmah"

Britanski premijer Boris Džonson pretrpeo je poraz jer su glasači uskratili poverenje njegovoj Konzervativnoj stranci na dva mesta gde su održani lokalni izbori.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve