Svet
28.10.2019. 14:42
R.E. / AP, Guardian, Rojters

KO JE BIO EL BAGDADI? Od zatvorskog Mesija i nesuđenog pravnika, do vođe terorista

tan2019-10-27_172938543_0.jpg
Izvor: Al-Furqan media /

Kako najčešće zamišljamo vođu terorističke organizacije? Kao jednog mračnog tipa, koji je neizbežno imao traumu i teško detinjstvo, poneki kompleks koji ga je potpuno preuzeo i zaslepeo. Duboko, ali pogrešno religiozan, ideološko fanatičan, nasilan, bezosećajan, propovednik mržnje i podstrekivač najnasilnijih dela koje je svet ikada video.

Neuhvatljiv, nevidljiv. Samo jednom viđen u javnosti.

Svaka generacija ljudske civilizacije imala je po jednog sličnog. Kažu da je El Bagdadi najveće zlo našeg doba. I kažu da je ubijen... Dok pola sveta danas hvali operaciju SAD, a druga polovina tvrdi da ovo ni izbliza nije kraj ISIS-a, što je donekle potvrđeno vešću o Bagdadijevom nasledniku, valja se podsetiti ko je zaista bio vođa Islamske države.

Bagdadi nije bio samo operativni vođa, već i simbol Islamske države. Posebno njenih vernika. Tvrdio je da potiče iz istog plemena kao prorok Muhamed. Smatra se ipak da je rođen u iračkom gradu Samari 1971. u porodici salafističkog klerika (krajnje konzervativne fundamentalističke verzije sunitskog islama) i da je bio vrlo loš učenik, piše Gardijan.

Satelitski snimak rezidencije El Bagdadija EPA-EFE/MAXAR HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Satelitski snimak rezidencije El Bagdadija EPA-EFE/MAXAR HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Doktorirao teologiju i igrao fudbal

Naime, tokom školovanja Bagdadi je pao jedan razred u gimnaziji zbog lošeg znanja iz engelskog jezika, a nakon toga na maturi nije ostvario dovoljan broj poena za upis studija prava u Bagdadu. Budući da je imao loš vid, nije uspeo da ostavri i ni svoju drugu želju - da se priključi iračkoj vojsci. Zbog toga upisuje teologiju.

Naučio je Kuran napamet, piše Asošijeted pres, a imao je 28 godina kad je doktorirao 1999. Smatra se da je konzervativnu veru kombinovao s dubokim kompleksima iz mladosti, što je dovelo do radikalnih nazora, ali i da mu je taj doktorat pomogao da se probije u vrh fundamentalističke scene nakon napada SAD na Irak 2003. godine.

Bio je poznat i kao veliki zaljubljenik u fudbal i igrao je za lokalnu ekipu iz džamije - zvali su ga "naš Mesi".

Al-Furqan media via AP, File Al-Furqan media via AP, File

"Vidimo se u Njujorku"

Bagdadi je već 2004. boravio u zloglasnom američkom zatvoru Kamp Buka u Iraku, zajedno sa mnogima osumnjičenim džihadistima koji će se kasnije priključiti terorističkim organizacijama. Međutim, pušten je već posle 10 meseci pritvora jer je procenjeno da nije pretnja.

Međutim, sada je poznato da je već tada počeo da radi na širenju terorističke mreže.

"Kada je izlazio iz zatvora, rekao je čuvarima: "Vidimo se u Njujorku", svedoči bivši upravnik tog logora.

Od 2010. on je vođa Islamske države u Iraku, nekada ogranka Al Kaide u Iraku. Organizacija ISI postoji od 1999. ali je promenila ime kada je postala deo Al Kaide. Prema rečima jednog bivšeg člana ISIS, Bagdadi je poslao Abu Muhameda al Džolanija 2011. u Siriju da napravi Nusra front. Sve do 2013. ISI i Nusra front su sarađivali.

 EPA-EFE/FAROOQ KHAN EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Zaklinjem se na vernost...

Međutim, nezadovoljan saradnjom, Bagdadi je želeo da spoji Iračane iz Al Kaide i sirijske džihadiste i napravi jednu veliku organizaciju. O tome je razgovarao sa vodećim džihadistima na sastancima u sedištu džihadističke grupe MSM u gradu Kafr Hamri na severu Sirije.

Bagdadi je rekao da treba svi džihadisti da se zakunu na vernost njemu i da oforme zajedničku državu pod jednim imenom - Islamska država Iraka i Al Šama (Al Šam je oblast koja se odnosi na zemlje Levanta) . Međutim, mnogi džihadisti su bili odani vođi Al Kaide Ajmanu al Zavahiriju i plašili su da se radi o pobuni.

Bagdadi je uspeo da ih prevari, ubedivši ih da se zakleo na vernost Zavahiriju, ali ne javno, jer je tako vođa Al Kaide od njega navodno zahtevao.

Lokacija na kojoj je navodno ubijen Bagdadi EPA-EFE/YAHYA NEMAH Lokacija na kojoj je navodno ubijen Bagdadi EPA-EFE/YAHYA NEMAH

Kalifa bez maske

Počeo je kao komandant iračke divizije Al-Kaide, a onda se odvojio da bi formirao Islamsku državu. U julu 2014. godine, ubrzo nakon što je ID objavila da je osnovan kalifat u Iraku i Siriji, Bagdadi je održao propoved iz džamije u zarobljenom iračkom gradu Mosulu.

Tada se prvi put u javnosti pojavio bez maske i proglasio se kalifom: političkim i verskim vođom globalne muslimanske zajednice.

Bagdadi je javno viđen još jednom prilikom, u videu objavljenom u aprilu ove godine. U martu je Islamska država predala svoje konačno teritorijalno uporište u sirijskom gradu Bagdžu. To je bio snažan materijalni udar, ali i simboličan, lišio je grupu sposobnosti da traži legitimitet kao obnovljeni islamski kalifat.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=25&v=vdbBj8pru4U

Popularnost 

Tokom pet godina koliko ju je vodio, teroristička grupa privukla je stotine hiljada pratilaca i inspirisala terorističke napade širom Evrope i SAD. Hiljade regruta stiglo je iz stranih zemalja, uključujući Rusiju, Saudijsku Arabiju, Tunis, Francusku i Veliku Britaniju, a prema nekim procenama samo tokom 2014. u Irak i Siriju je otputovalo 41.500 ljudi.

Povezane vesti - “ORESTA U MOSULU” Osveta ili oprost?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
25.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve