Uncategorized
25.05.2019. 09:55
A.T./Financial Times

NOVI LIDER KONZERVATIVISTA: 15 kandidata ima šansu da vodi Torijevce

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Džonson, bacio je rukavicu u lice svojih rivala iz rukovodstva Konzervativne partije insistirajući da Ujedinjeno Kraljevstvo mora da napusti EU do kraja oktobra sa ili bez dogovora, samo nekoliko sati pošto je premijerka Tereza Mej objavila da podnosi ostavku na mesto premijera UK i šefa te stranke.

"Napustićemo EU 31. oktobra, sa dogovorom ili bez njega. Novi premijer će imati priliku da stvari radi na drugačiji način. Pored toga, moramo se pobrinuti da osiguramo dinamičan, ali i socijalno prihvatljiv konzervatizam, kojim ćemo pobediti laburiste", rekao je Džonson ističući da će glavni posao budućeg premijera biti da obezbedi izlazak iz EU na pravi i odgovarajući način i da konačno završi priču sa Bregzitom.

Džonson je u redovima Torijevaca najozbiljniji kandidat koji bi, u poslednjoj nedelji jula, mogao da zameni Terezu Mej na mestu predsednika stranke, ali preuzimanje njenog trona neće biti ni malo , jer on nije jedini kandidat. Kako piše Fajnenšel tajms, potencijalnih kandidata ima 15, a njihov izbor sastoji se iz dve faze. Naime, prema pravilima stranke, konzervativni poslanici, koji trenutno broje 313 članova, biraju dva kandidata koji ulaze u drugi krug. U drugom krugu pravo glasa ima 12o hiljada aktivista ove partije.

Ko su potencijalni kandidati u borbi za mesto predsednika Konzervativna stranke u Velikoj Britaniji?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

  1. Boris Džonson

Bivši ministar spoljih poslova najveći je favorit za predsednika stranke. Očekivani snažni učinak Najdžel Faražove "Bregzit partije" na izborima za Evropski parlament, znači da konzervativci vide njega kao nekog ko može nastaviti u istom smeru. Ukoliko uđe u drugi krug, kao jedan od dvojice kandidata, verovatno će pobediti.

Ipak, on ima i slabih tačaka. Bio je veoma popularan kao gradonačelnik Londona, ali njegova opsesivna želja da se dokopa premijerske fotelje, napravila je od njega ličnost koju Vestminster ili voli ili ne voli. Nekoliko torijevskih poslanika izjavilo je da će napustiti stranku ukoliko on bude bio izabran za lidera.

Kao ministar spoljnih poslova, ostavio je veoma loš utisak širom Evrope. Ukoliko bi postao premijer, to bi verovatno ojačalo stav nekih evropskih lidera koji se protive još jednom produženju roka za izlak iz Unije 31. okobra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

2. Majkl Gouv

Ministar životne sredine Gouv je pored Borisa Džonsona bio jedna od glavnih figura u Bregzitovoj "Napusti" kampanji na referendumu 2016. godine. U Britaniji je i dalje poznat po svojim temeljnim reformama u školstvu koje nisu odobravali mnogi učitelji, ali ni roditelji.

Stekao je reputaciju izdajnika svojih saveznika, kao što su bivši premijer Dejvid Kameron, i Boris Džonson. Gouv je pokazao čvrst stav povodom pitanja Bregzita, ali i pored toga ima više šanse od Borisa Džonsona da ujedini Konzervativnu partiju.

Na trenutnoj funkciji ministra životne sredine, suprotno Džonsonu, ubeđen je da Britanija mora da izbegne napuštanje EU bez ikakvog dogovora.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

3. Sadžid Džavid

Ministar unutrašnjih poslova i bivši bankar ne krije svoje ambicije da postane lider partije. Mnogi konzervativni članovi parlamenta takođe vide Džavida, sina pakistanskog vozača autobusa, kao potencijalnog predsednika partije, jer je on dokaz da i osoba sa tako skromnim poreklom može da se popne do vrha stranke.

On je glasao za ostanak na referendumu 2016, ali od tada strogim stavovima o migrantima sve pokušava da ubedi da je za Bregzit. Kao ministar policije kontroverzno je oduzeo državljanstvo Šamimi Begum, londonskoj učenici koja je iz zemlje pobegla ne bi li se priključila ISIS u Siriji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

4. Džeremi Hant

Ministar spoljnih poslova je do referenduma bio veoma posvećen u podržavanju kampanje "Ostani", koja nije bila za izlazak iz EU, da bi posle toga, kao i Džavid, pokušao da među torijevcima izgradi reputaciju posvećenog Bregzitera.

Prošle godine, tokom govora pred konzervativcima, uporedio je EU sa Sovjetskim savezom, zbog čega je bio veoma kritikovan. Pre dva meseca je imao još jedan gaf. Tokom boravka u Sloveniji, Hant je rekao da je ta zemlja nekada bila "vazalna sovjetska država".

Njegovo menjanje strana pre i posle referenduma, naveo je neke poslanike Konzervativne stranke da mu ne veruju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

5. Dominik Rab

Bivši ministar za Bregzit je veoma posvećen izlasku Britanije iz EU. Bio je jedan od najvećih kritičara dogovora o Bregzitu, koji je sprovela Tereza Mej. Zbog toga je u novembru podneo ostavku i napustio kabinet premijerke Mej. Taj potez mu je sada uvećao šanse za pobedu. Pitanje je, međutim, šta Rab, kao posvećeni evroskeptik, može da ponudi patiji, a što neki od kandidata ne mogu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

6. Amber Rad

Ministarka rada i penzija je bila jedna od glavnih u kampanji za ostanak u EU tokom referenduma 2016. Jedna je od predstavnica konzervativaca kojoj se poslanici ove stranke dive.

Nekada investicioni bankar, 2016. postaje ministarka unutrašnjih poslova posle samo šest godina provedenih u parlamentu. Ipak, prošle godine je dala ostavku na to mesto, zbog velikog pritiska javnosti posle skandala o deportaciji imigranata sa Kariba, koji su u Velikoj Britaniji već generacijama. Kasnije je postalo jasno, da cela ta situacija i nije bila njena krivica, pa je vraćena u kabinet, kao ministarka rada i penzija.

Radova ima šansu da ujedini Britaniju, koja se posle Tereze Mej prilično podelila. Ako bude bila izabrana, biće premijerka koja je protiv napuštanja EU bez ikakvog dogovora.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

7. Met Henkok

Sa svojih 40 godina, Henkok je najmlađi član kabineta. Iako je bio blizak saradnik bivšeg kancelara Džordža Ozborna, Tereza Mej ga je, takođe, uvrstila među ministre. Prvo je bio ministar kulture, a sad ministar zdravlja.

Iako je bio za ostanak Velike Britanije u sklopu Unije, jedan je od onih koji su se najviše zalagali da Tereza Mej napusti kabinet. Kao ministar zdravlja, Henkok je bio uključen u program Bregzita bez dogovora.

Met Hekok bi mogao da predstavlja jednog od glavnih kandidata, ukoliko Torijevci odluče da im treba novo lice.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve