Svet
07.07.2022. 12:12
Beta

Crna Gora

"Ko sruši Vladu ruši evropske snove Crne Gore"

Dritan Abazović
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je, u vreme održavanja sastanaka sa liderima vladajuće većine na kome se razgovaralo o nacrtu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, da aktuelna vlada može da se sruši, ali se s njom ruše i evropski snovi Crne Gore.

Abazović je ranije izašao sa tog sastanka zbog službenog puta u Austriju.

U Vladi Crne Gore je za sutra najavljeno glasanje o nacrtu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Premijer je novinarima kazao da želi da čuje šta svi ministri misle o Temljnom ugovoru.

"Ako može da se nađe rešenje da se u najboljem duhu reši ovo pitanje to bi bilo dobro", rekao je Abazović i dodao da građani treba da procene da li neko želi da iskoristi momenat da destabilizuje Crnu Goru i kome to ide u prilog.

U Vladi Crne Gore je počeo razgovor lidera stranaka na vlasti, a očekuje se da će tema susreta biti za sutra najavljeno glasanje o nacrtu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Vlada Crne Gore bi, kako je ranije najavljeno, sutra trebalo da glasa o predloženoj verziji ugovora o odnosima države i SPC što je izazvalo protivljenje velikog dela političke i građanske javnosti.

Abazović je juče najavio da će se o ugovoru glasati u petak i da mu ne pada na pamet da ga "ucenjuju pojedini ekstremisti" iz Vlade.

"Vijesti" su jutros objavile da Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) razmatraju da uskrate podršku Vladi, ukoliko Abazović ostane pri stavu da izvršna vlast sutra odlučuje o usvajanju temeljnog ugovora sa SPC.

Ministre odbrane i spoljnih poslova, Raška Konjevića i Ranka Krivokapića iz Socijaldemokratske partije (SDP), koji se protive sadržaju ugovora, premijer  Abazović nazvao je "ekstremistima koji imaju za cilj da destabilizuju Vladu i da državu vrate u devedeste godine".

Ministar odbrane Konjević je na Twitteru odgovorio Abazoviću ocenom da je "bolje biti ekstremista za svoju državu, nego njen izdajnik".

Prilikom formiranja manjinske Vlade Dritana Abazovića, u aprilu ove godine, političke partije su potpisale Sporazum u kome je jedna od tačaka bila potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, koji treba da uredi odnose između države Crne Gore i te verske zajednice.

Vlada je na sednici sredinom juna usvojila Informaciju o nastavku pregovora sa SPC, a 23. juna je formirana Radna grupa za usaglašavanje Temeljnog ugovora.

Javnost nije bila obaveštena da je u međuvremenu bilo pregovora sa predstavnicima SPC.

Pet dana kasnije, Vlada objavljuje tekst ugovora sa SPC pod nazivom "Načelno usklađena radna verzija Temeljnog ugovora".

Objavljivanju teksta ugovora prethodio je sastanak vladine Radne grupe za pregovore sa SPC, za koji jedan od članova, advokat Nikola Martinović tvrdi - da je predstavljao farsu.

Vlada nije objavila kada se tačno i u kom sastavu sastala pregovaračka Radna grupa koja ima pet članova.

Sadržaj ugovora, Vlada je objavila dan pre odlaska premijera Abazovića u zvaničnu posetu Beogradu, gde se susreo i sa patrijarhom SPC Porfiirijem koji je konstatovao da je sa Vladom postignuta saglasnost oko teksta ugovora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto je važan dolazak Abazovića u Beograd
Srbija, Crna Gora

Crna Gora - Srbija

28.06.2022. 08:22

Zašto je važan dolazak Abazovića u Beograd

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović putuje u sredu u zvaničnu posetu Beogradu nakon što je pre dva meseca izabran na tu funkciju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve