Svet
18.05.2022. 12:50
Beta

Zaplena u Baru

Ko su vlasnici zaplenjenih cigareta u Crnoj Gori

Crna Gora
Izvor: Shutterstock

Četiri crnogorske kompanije, jedna sa Kipra i tri sa sedištem na Sejšelima, vlasnici su višemilionkih cigareta koje je Crna Gora zaplenila u Slobodnoj luci Bar.

Crnogorske kompanije MPS grupa, Vest point (West), Montenegro duvan komers (commerce) i Ripšped, dve registrovane u SAD-u - Sace LTD i Lenora internešenal (international), jedna na Kipru Njuvorld oversis limited (Neworld overseas) i tri sa sedištem na Sejšelima - Atlant Mont, Omni makstrejd LTD (maxtrade) i NRT partners LTD bile su vlasnici cigareta koje je u subotu zaplenila država u Slobodnoj zoni Luke Bar, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina (UPC).

Radi se o 145.000 paketa cigareta, vrednih više desetina miliona evra, kojima je 5. maja istekao rok za skladištenje robe u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Direktor UPC Rade Milošević kazao je Pobjedi da, osim suda, cigarete može da oduzme i carina.

"Cigarete su oduzete jer su istekli rokovi da ih vlasnici maknu, pa je to roba bez akciza i zaplenjena je kao i svaka druga krijumčarena roba, što je jedna od nadležnosti carine", naveo je Milošević i objasnio da će ostati u Slobodnoj zoni, samo će ih premestiti u drugi magacin sa video nadzorom.

Jedna od kompanija je najavila da će tužiti Vladu Crne Gore zbog zaplene cigareta.

Iz Ministarstva finansija su kazali da cigarete ne mogu biti plasirane na unutrašnjem tržištu, te da se radi na zakonskom modelu kojim bi se ovaj posao realizovao na način najbolji po državu.

Na koji način će se ovi proizvodi lagerovati u skladu sa zakonom utvrdiće radna grupa koju je u međuvremenu formiralo Ministarstvo finansija Crne Gore.

Premijer Dritan Abazović prethodno je predložio da se oduzete cigarete prodaju, a da država taj novac "upumpa" u budžet.

Deo tog novca bio bi iskorišćen za pokrivanje dugova Fonda za zdravstvo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sprečen pokušaj krijumčarenja ikona
Granični prelaz

Carina

09.05.2022. 14:26

Sprečen pokušaj krijumčarenja ikona

Na graničnom prelazu Đerdap zaplenjeno je pet ikona s kraja 18. i s početka 19. veka, saopštila je Uprava carine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
30.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve