Hronika
14.05.2022. 06:10
Rade Jerinić

Otkriće Evropola

Crnogorski Doni Brasko

Istraga
Izvor: Shutterstock

Crnogorsku policiju i pravosuđe, posle afere u kojoj su objavljeni razgovori Miloša Medenice sa "Skaj“ aplikacije, u kojima se on povezuje sa švercom cigareta i kokaina, a posle koje je uhapšena njegova majka Vesna Medenica, bivša predsednica Vrhovnog suda, trese nova afera.

Portal "Libertas pres“ koji je objavio transkript spornih telefonskih razgovora Miloša Medenice, a koji je crnogorskom pravosuđu dostavio Evropol, objavio je novi dokument ove međunarodne policijske organizacije.

Dokument Evropola ne samo da je otkrio imena policajaca koji su prema "uhvaćenim“ razgovorima sarađivali sa kriminalnim klanovima, nego i kako je ta "saradnja“ gotovo godinu dana skrivana od javnosti i pokrivana u pređašnjem rukovodstvu Specijalnog državnog tužilaštva.

Očigledno je bilo potrebno da stari specijalni tužilac Milivoje Katnić bude razrešen i da bude imenovan novi glavni specijalni tužilac da bi se razotkrili kontakti, veze i saradnja predstavnika državnih institucija sa kriminalnim klanovima.

A afera je počela objavljivanjem dokumenta koji je još u julu prošle godine Evropol dostavio crnogorskom Specijalnom tužilaštvu. U pitanju je dokument u kome se navode imena "prljavih“ policajaca, ali i njihovi razgovori sa vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom.

Radi se o policajcima Petru Lazoviću, čije je ime odavno sporno u bezbednosnim strukturama Crne Gore, i njegovom kolegi Ljubi Miloviću. Obojicu su, prema dokumentu Evropola bili u komunikaciji i sa srpskim saradnicima kavačkog klana – Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

"Službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) članovi su kriminalnog klana Kavač. Istraga usmerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“, ključni je zaključak naveden u dokumentu Evropola u koji je, kako navodi "Libertas pres“, imao uvid.

"Aktivni policijski službenici Petar Lazović i Ljubo Milović članovi su kavačkog klana, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju. Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović bili su uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vreme, Lazović i Milović, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Pretpostavka je da Ljubo Milović poseduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona evra zarađenih upravo švercom kokaina“, piše u dokumentu Evropola, kako navodi "Libertas“.

Obaveštajni podaci ukazuju da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića. "Zvicer je koordinirao policiju preko Lazovića kada je reč o hapšenju osumnjičenih koji su učestvovali u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana“, piše u dokumentu Evropola. Kašćelan je, pored Zvicera, navodni vođa kavačkog klana.

Zvicerov hitac

Planirani atentat

pištolj

Planirani atentat

30.01.2022. 06:15

Zvicerov hitac

Petar Lazović i Ljubo Milović, navodi Evropol u svom nalazu, "koristeći svoje pozicije, pružaju zaštitu kavačkom klanu, a vođi klana, Radoju Zviceru, daju osetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorskog informacionog sistema“.

U dokumentu se navodi da je Petar Lazović u "Skaj“ aplikaciji imao šifre "Junior“ i "Komandos“. Evropol je utvrdio da je on posredstvom te aplikacije razmenio 14.065 poruka. Ljubo Milović, piše u istom dokumentu, koristio je nadimke "Zli poručnik“ i "Oficir“ i imao nekoliko kriptovanih telefona sa kojih je razmenio gotovo 100.000 poruka.

"Petar Lazović i Ljubo Milović imali su intenzivnu direktnu komunikaciju preko ’Skaja’ sa Radojem Zvicerom koji je imao nadimak ’Born’. Petar Lazović je drugim vidovima komunikacije bio i u kontaktu sa Mićkom Žižićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Na Lazovićeve zahteve Žižić je uvek dostavljao osetljive i poverljive podatke i saznanja. U većini slučajeva Lazović je skrinšotove komunikacije sa Žižićem prosleđivao direktno Radoju Zviceru koristeći ’Skaj’ aplikaciju.

Petar Lazović je drugim vidovima komunikacije bio i u kontaktu sa Draganom Radonjićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Otac Petra Lazovića, Zoran, bio je pretpostavljeni Radonjiću. Petar Lazović je skrinšotove komunikacije sa Žižićem i Radonjićem prosleđivao direktno Radoju Zviceru“, piše u dokumentu Evropola.

U istom dokumentu navodi se da je Petar Lazović, u više navrata, razmenjivao oružje sa Radojem Zvicerom, piše "Libertas“.

"Zbog njihovog prijateljstva, Lazović daje Zviceru nelegalno oružje kao poklon, što mu ovaj uzvraća na isti način, poklanjajući mu nelegalno oružje. Nakon jednog sastanka u tužilaštvu i predložene akcije, Petar Lazović je obavestio Zvicera o osumnjičenima za koje je planirano da budu uhapšeni sledećeg jutra i čak je poslao sliku iz tužilaštva na osnovu koje se mogao videti tužilac Saša Čađenović sa policajcem Mićkom Žižićem.

Petar Lazović je drugim vidovima komunikacije bio i u kontaktu sa Nikolom Janičićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Lazović je skrinšotove komunikacije sa Janičićem, takođe, prosleđivao direktno Zviceru koristeći aplikaciju ’Skaj’“, navodi se u dokumentu.

Evropol u svom nalazu tvrdi da se "ne može potvrditi da je Nikola Janičić bio umešan u bilo kakve kriminalne aktivnosti“.

"Ono što se može potvrditi jeste da je Nikola Janičić, na zahtev Petra Lazovića, uvek dostavljao osetljive operativne podatke. Predstojeća istraga trebalo bi da bude usredsređena na to da li je Janičić imao saznanja da je Lazović prosleđivao osetljivije podatke pripadnicima kavačkog klana, konkretno Zviceru“, savetuje Evropol.

U tom dokumentu piše i da se "ne može potvrditi da je Mićko Žižić bio umešan u bilo kakve kriminalne aktivnosti“.

Isto kao i za Janičića, Evropol savetuje da se istragom utvrdi da li je Žižić znao da Lazović prosleđuje osetljive operativne podatke šefu kavačkog klana.

Evropol navodi i da je, navodno, "Petar Lazović bio u svakodnevnom kontaktu sa Zvicerom i obaveštavao ga o svemu što je dogovoreno u policiji, na sastancima sa tužiocem, o planiranom akcionom danu, gde je raspoređen IMSI hvatač, koju vrstu vozila koristi policijska nadzorna jedinica“.

Evropol, kako prenosi "Libertas“, navodi i da bi trebalo istražiti i umešanost policajca Enisa Bakovića, a u vezi sa obaveštenjem Interpola i uloge Tamare Zvicer (supruga Radoja Zvicera).

"Treba, takođe, identifikovati i ostale spomenute službenike policije zvane ’Tigar, Aco, Slobodan i Ranko’, jer su svi oni imali specifičnu ulogu kada je reč o zaštiti pripadnika klana Kavač i otkrivanju osetljivih operativnih podataka. ’Tigar’ je osoba koja je od Zvicera primila, kao poklon, ilegalno oružje, a bio je i korisnik blindiranih automobila koje su, najverovatnije, kupili pripadnici klana Kavač, takođe, na poklon“, preporuka je Evropola crnogorskom tužilaštvu i policiji.

Inače, Zoran Lazović bio je, do 1. marta 2021. godine kada je smenjen, šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije. Njegov sin, Petar, zaposlen je u Agenciji za nacionalnu bezbednost, ali je radio u Sektoru kriminalističke policije i šef mu je bio Milorad Žižić. Enis Baković bio je pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije i smenjen je istog dana kada i Lazović.

Nakon što je objavljen dokument Evropola usledila je reakcija Specijalnog tužilaštva. Novi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović naložio je da se formira novi predmet i da se preduzmu sve neophodne radnje radi utvrđivanja da li ima krivičnog dela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je i da je, po prijemu ovog dokumenta bio formiran predmet u kome je nakon sprovođenja određenih "izviđajnih“ radnji, specijalni tužilac Saša Čađenović 20. januara ove godine doneo odluku da "nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Na ovo saopštenje reagovao je smenjeni, odnosno nedavno penzionisani glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koji je izjavio da je Petar Lazović u stvari, kada je u pitanju saradnja sa kavačkim klanom, bio na tajnom policijskom zadatku.

"Ja sam to kontrolisao i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koje ima i o svim radnjama pravovremeno je obaveštavao pretpostavljene, što je doprinelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih dela. Specijalno državno tužilaštvo je, a ne Saša Čađenović, odbacilo krivičnu prijavu protiv Petra Lazovića“, rekao je Katnić.

Interesantno je da su samo nekoliko dana pre "odbacivanja predmeta“, Veljko Belivuk i Marko Miljković bili u Crnoj Gori u gostima kod Zvicera. Njih dvojica su na aerodrom u Tivtu sleteli 17. januara 2021. godine, a policajac Petar Lazović je, kako se navodi u dokumentu Evropola, znao za podatak da su njih dvojica pod punim nadzorom srpske obaveštajne službe i o tome je obavestio Zvicera.

On je, navodno, obavestio Zvicera da je, između ostalih, za njihov nadzor zadužen i službenik policije Ljubo Milović, kao i "nepoznata osoba pod imenom Hari, koji će znati sve i informisati Lazovića o svakom događaju koji se planira“, navodi "Libertas“.

Dan nakon što su Belivuk i Miljković stigli u Crnu Goru, pozvani su u policijsku stanicu da daju izjavu.

"Policijski službenik ’Hari’ i ’Slobodan’ su uključeni u ispitivanje“, piše u dokumentu Evropola, a prenosi portal "Libertas“.

Lazović piše Zviceru da to tako mora, zbog procedure.

"Reci im, ako pokušaju na svoju ruku, neki pametan policajac, da im traži da im uzmu DNK, da kažu da neće i da zovu advokata – a advokat sam ja“, napisao je, navodno, Lazović šefu kriminalnog klana Radoju Zviceru.

Belivuk i Miljković su ubrzo po povratku u Srbiji uhapšeni i u međuvremenu su optuženi za pet ubistava, dok je Radoje Zvicer pobegao iz Crne Gore i za njim su i Crna Gora i Srbija raspisale poternice.

 

Pojačana bezbednost urednici "Libertas presa“

Zbog objavljivanja dokumenta Evropola, Crna Gora je pojačala stepen bezbednosti direktorke i glavne urednice portala "Libertas pres“ Oliveri Lakić, koja je već deceniju meta napada i pretnji, a pre četiri godine bila je ranjena.
"Kada je reč o napadu na Oliveru Lakić i nerazrešavanju tog slučaja, mislim da će novo tužilaštvo imati priliku da ispravi neke greške prethodnog tužilaštva. Ne aludiram ni na šta, ali želim da jednostavno dođemo do nalogodavaca koji su pucali na Oliveru Lakić“, rekao je premijer Crne Gore Dritan Abazović. Bezbednost je pojačana i novom glavnom specijalnom tužiocu Crne Gore Vladimiru Novoviću.

 

Obustavljen postupak protiv Jovice Vukotića

Petar Lazović u junu prošle godine vraćen je u Agenciju za nacionalnu bezbednost (ANB), dok policajac Ljubo Milović i njegov kolega Nebojša Bugarin, koji se takođe pominje u dokumentu, godinama ne dolaze na posao – Milović je suspendovan 2018, a Bugarin je godinu pre toga otvorio bolovanje koje još koristi.
"Libertas pres“ objavio je i fotografiju sa "Skaj“ aplikacije na kojoj se nalaze Lazović, Milović, Bugarin, zatim Veljko Belivuk, Marko Miljković i Radoje Zvicer, a koja je deo dokumentacije koju je Evropol dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu. Fotografija je nastala 21. januara 2021. godine, kada je u Crnoj Gori sprečena navodna planirana likvidacija Belivuka i Miljkovića.
Jedan od glavnoosumnjičenih u ovom slučaju bio je i Jovan Vukotić, navodni vođa škaljarskog klana, koji je zbog ovoga pobegao iz Crne Gore i za kojim je zbog toga raspisana poternica. Posle objavljivanja dokumenta Interpola, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, kako su objavili tamošnji mediji, obustavilo je krivični postupak protiv Vukotića zbog nedostatka dokaza.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Veljko Belivuk odgovoran za još dva ubistva?
Pištolj, ubistvo, ubica

Likvidacija u Atini

01.02.2022. 07:05

Veljko Belivuk odgovoran za još dva ubistva?

Srpski i grčki istražitelji koji rade na rasvetljavanju ubistava vođe škaljarskog klana Igora Dedovića (43) i njegovog saradnika Stevana Stamatovića (43) u Atini, prema nezvaničnim informacijama, prikupili su dokaze koji vode do Veljka Belivuka, odnosno kavačkog klana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
30.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve