Svet
16.09.2022. 16:00
Beta / AFP

"Bogohulno i nemoralno"

Koje sve države, osim Rusije, nisu pozvane na sahranu Elizabete Druge

1
Izvor: Beta / Pool EPA / Jon Hrusa

Ruske vlasti su ocenile kao "bogohulni i nemoralan" stav Velike Britanije jer je London odlučio da ruske zvaničnike na pozove na sahranu kraljice Elizabete Druge.

"Smatramo kao duboko nemoralan britanski pokušaj da iskoristi nacionalnu tragediju koja je dirnula srca miliona ljudi širom sveta u geopolitičke svrhe za obračun sa našom zemljom", izjavila je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

Ona je dodala da je to "posebno bogohulno za sećanje na Elizabetu Drugu".

Portparolka ruske diplomatije izrazila je žaljenje što Velika Britanija koristi rusku ofanzivu u Ukrajini kao "izgovor" da ne pozove ruske zvaničnike na sahranu Elizabete Druge, koja će biti organizovana u ponedeljak u Londonu.

Pored Rusije, na sahranu britanske kraljice nisu pozvani zvaničnici Belorusije, Mjanmara i Severne Koreje.

"Od sada smatramo da je britanska elita na strani nacista", dodala je Zaharova aludirajući na vojnu i finansijsku podršku koju je London pružio Kijevu protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Sahrana Elizabete Druge u Vestminsterskoj opatiji sledeće nedelje biće i veliki diplomatski događaj. Predviđen je dolazak više od 100 članova raznih monarhija, šefova država i drugih ličnosti.

Odsustvo Rusije svedoči o veoma napetim diplomatskim odnosima Moskve i Londona tokom poslednjih nekoliko godina, od afere Skripalj 2018. do sukoba u Ukrajini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
mist
3°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve