Svet
13.11.2022. 10:25
Beta/AP

Predsednik Amerike

Koji je povod Bajdenovog sastanka sa azijskim saveznicima

Bajden
Izvor: EPA / KITH SEREY

Predsednik SAD Džozef Bajden trebalo bi da se sa vođama Japana i Južne Koreje da koordinišu odgovor na preteće severnokorejske nuklearne i raketne programe, i da traži sugestije o tome kako da se postavi prema sve jačoj poziciji Kine u oblasti Pacifika uoči svog susreta sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom.

Bajden će imati odvojene sastanke sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom i južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom. Trojica vođa će zatim imati zajednički sastanak na margini samita Jugoistočne azije u Kambodži.

Njihov sastanak organizovan je u vreme kada je Severna Koreja ispalila desetine raketa proteklih nedelja, uključujući i interkontinentalnu balističku raketu pre 10 dana, i podstakla uzbunu na evakuaciju u severnom Japanu, i kada saveznici upozoravaju da bi Pjongjang mogao narednih nedelja da sprovede svoju sedmu nuklearnu probu.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je juče novinarima da Bajden planira da iskoristi sastanak da ojača zajednički odgovor tri zemlje na opasnosti koje predstavlja Severna Koreja, zvanično poznata kao Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK).

"Voleli bismo da vidimo je pojačanu trilateralnu bezbednosnu saradnju gde se te tri zemlje udružuju. To je jako tačno kada je reč o Severnoj Koreji zbog zajedničke pretnje i izazova sa kojim se svi suočavamo, ali to važi i šire za naš kapacitet da radimo zajedno da ojačamo opšti mir i stabilnost u regionu", rekao je Saliven.
 

Tenzije na Korejskom poluostrvu jako su porasle poslednjih meseci pošto Severna Koreja nastavlja sa probama svog oružja dok su SAD i Južna Koreja organizovale pojačane vojne vežbe.

Ranije ovog meseca južnokorejska vojska saopštila je da su dva bombardera B-1B učestvovala u vežbama sa četiri američka lovca F-16 i četiri južnokorejska aviona F-35 poslednjeg dana zajedničkih vazduhoplovnih vežbi.

To je bio prvi put od decembra 2017. da su bombarderi rasporedjeni na Korejskom poluostrvu. U vazduhoplovnim vežbama učestvovalo je oko 240 borbenih aviona, uključujući napredne avione F-35 iz obe zemlje.

Severna Koreja je uzvratila sopstvenom demonstracijom sile, kada je uzleteo veliki broj njenih ratnih aviona unutar njene teritorije.

Bajden je rekao da planira u ponedeljak da zatraži od predsednika Sija da utiče na Severnu Koreju da prekine sa svojim agresivnim ponašanjem u okviru velikog broja pitanja o kojima će njih dvojica razgovarati na margini sastanka G-20 na Baliju u Indoneziji.

Kina ima interesa da odigra konstruktivnu ulogu u obuzdavanju najgorih tendencija Severne Koreje, a da li će to uraditi, zavisi od nje, rekao je juče Saliven.

Susret Bajdena i Sija odvija se nekoliko nedelja pošto je Si učvrstio vlast u Kini gde je na završetku kongresa Komunističke partije Kine dobio treći mandat kao vođa zemlje.

Sutrašnji sastanak biće prvi lični susret dvojice vodja od kada je Bajden došao na čelo Bele kuće.

"Dobro ga znam i on mene zna. Samo treba da vidimo gde su crvene linije i šta su najvažnije stvari za svakog od nas u naredne dve godine", rekao je Bajden.
 

Saliven je rekao da će Bajden takodje pitati vodje Japana i Južne Koreje o kojim pitanjima bi želeli da on razgovara sa Sijem, mada to neće biti glavna tema njihovog trilateralnog sastanka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve