“ČIN KOLONIJALISTA”: Bolsonaro odbio pomoć G7 za Amazoniju

“ČIN KOLONIJALISTA”: Bolsonaro odbio pomoć G7 za Amazoniju


Brazilski predsednik Žair Bolsonaro odbacio je pomoć lidera G7 za borbu protiv požara u Amazoniji, nazivajući to kolonijalističkim činom.

Prethodno je francuski predsednik Emanuel Makron objavio da se Grupa Sedam saglasila da izdvoji 20 miliona dolara za borbu protiv požara, kao i dugoročnu inicijativu zaštite prašume, prenela je agencija AP.

“Zahvaljujemo se (G7 za ponuđenu pomoć) ali ta sredstva će biti potrebnija za pošumljavanje Evrope”, napisao je Oniks Lorenzoni, šef kabineta brazilskog predsednika Žaira Bolsonara na blogu na informacionom portalu G1.

Makron je optužio Bolsonara za požare u Amazoniji i ponovio da laže u vezi sa promenom svoje politike prema klimatskim promenama i krčenju šume.

Pročitajte još – LIDERI G7 PRELOMILI: 20 miliona dolara za pomoć Amazoniji

Bolsonaro je potom rekao da su Makronovi “smešni i nepotrebni napadi na Amazoniju” neprihvatljivi i optužio ga da tretira region “kao da je kolonija”.

Brazilski predsednik se, međutim, suočio sa izolacijom u inostranstvu zbog stava o neprestanoj krizi u okruženju, a našao se pod jakim pritiskom i u svojoj zemlji jer je mu je prema anketama u ovom mesece pao rejting.

 EPA-EFE/Carlos Villar Ortiga

EPA-EFE/Carlos Villar Ortiga

Kako prenosi Index.hr, na pomoć G7 brazilski ministar za zaštitu životne sredine Rikardo Sales je reagovao drugačije, nazivajući je dobrodošlom.

Makron je, nazvavši požar u Amazoniji globalnom krizom, tu temu stavio u vrh agende G7, ističući da su države članice spremne pružiti konkretnu pomoć.

“Francuska će to učiniti s vojnom podrškom u narednim satima”, rekao je juče Makron, ne iznoseći detalje.

Povezane vesti – ISTINA O POŽARIMA U AMAZONIJI: Gorelo je i ranije, a kiseonik nije najveći problem…

Kanada je najavila da će poslati avione za gašenje požara u Brazil i izdvojila je 11,3 miliona dolara za tu namenu.

I više slavnih ličnosti izrazilo je zabrinutost zbog požara.

Glumac Leonardo Dikaprio je rekao Rojtersu da je kriza “neverovatno tragična” i da vlade moraju više da učine u borbi protiv klimatskih promena.

Fondacija glumca je tim povodom donirala pet miliona dolara za prašumu Amazonije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar