Svet
20.04.2020. 12:43
Natalija Ginić

Koronavirus kao šansa za ISIS

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U regularnom nedeljnom biltenu koji cirkuliše među vernicima, ISIS je opisao pandemiju kao božansku „bolnu muku“ protiv hrišćanskih nacija. Pisalo je i da je faktor straha od epidemije imao veći efekat od same zaraze i da je zapadni svet doveo na ivicu ekonomske katastrofe, ograničavajući mobilnost, nesmetano funkcionisanje tržišta i javnog života:

"Molimo Boga da poveća njihovu muku i spase nas svega toga", naveo je ISIS.

Da teroristi, kao ni hrišćanski vernici koji su uprkos savetima vlasti nastavili da celivaju ruke sveštenika ili primaju pričešće iz istog putira, nisu imuni na Covid-19 pokazalo se nešto kasnije kada je izdato još jedno upozorenje iz centrale terorističke organizacije. Rukovodstvo ISIS je upozorilo sledbenike da se drže podalje od Evrope dok se pandemija koronavirusa ne stavi pod kontrolu. U istom biltenu zabranili su ulazak u Evropu, ali i njeno napuštanje. Tako je najveći neprijatelj Starog kontinenta ustuknuo pred drugom, nevidiljivom prikazom.

Islamisti su podsetili na redovno pranje ruku i pokrivanje usta prilikom kijanja i kašljanja, a navodno su po ugledu na SZO priložili i čitavu stranicu sa crtežima i uputstvima kako se ne zaraziti. Ispostavilo se da je Islamska država možda i najpripravnija za svetske izazove poput pandemije koronavirusa: njene terorističke ćelije su izolovane, a komunikacija i socijalno distanciranje su pod strogom kontrolom.

Broj obolelih u ISIS ostao je do danas nepoznanica, ali je zato počelo da se pomalja kako ISIS pokušava da iskoristi preokupaciju zapadnih zemalja borbom protiv zaraze da bi restrukturirao ćelije i povratio snagu.

Naime, Islamska država je u martu postala vrlo aktivna u Siriji, posebno u pustinji na jugu i kurdskim oblastima na severu. Militanti su u više navrata napadali sirijske snage, ali i kurdsku miliciju. Procenjeno je da će islamski borci nastaviti vojne operacije većih razmera u pustinji centralne pokrajine Homs i na istoku Deir ez Zor. ISIS je 9. aprila ciljao režimski konvoj i vojne položaje u pustinji Homs, u blizini Al Sukna. U kontraudaru ruski avioni su pokrenuli niz vazdušnih napada na njihove položaje. Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je u sukobima i vazdušnim udarima poginulo 18 boraca sirijskih i savezničkih snaga, kao i 11 militanata ISIS.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Izvor blizak sirijskom režimu potvrdio je ovaj napad i dodao da ISIS poseduje raznovrsno oružje, uključujući teške mitraljeze, minobacače i granate sa raketnim pogonom, koji su pribavljeni u jednom od prethodnih napada. Prethodno je ISIS 5. aprila kidnapovao šest pastira u selu Rake i napao položaje u gradovima Al Jala, Al Abas i Al Saijal na istoku Deir ez Zora. Dan kasnije su ubili ženu zbog navodne saradnje sa režimom i dva pripadnika prorežimskih Nacionalnih odbrambenih snaga. Sirijska opservatorija je izvestila da je između 24. marta i 9. aprila više od 400 pripadnika režimskih snaga i prorežimske milicije, Sirijaca i nesirijaca ubijeno u operacijama Islamske države.

Izveštaji sa terena pokazuju da se ISIS opredelio za gerilsko ratovanje i zasede kako bi iscrpio protivnika. Na najnovijim video zapisima vidi se kako se militanti slobodno kreću sirijskom pustinjom nastavljajući da zastrašuju saradnike svojih neprijatelja.

Deo strategije ISIS jeste i oslobađanje militanata, njihovih žena i dece iz zatvora širom regiona. Oktobra prošle godine više od 750 ljudi povezanih sa ISIS pobeglo je iz Ain Isa, kampa na severoistoku Sirije, dok su se kurdske snage borile sa turskom ofanzivom. Slična stvar dogodila se krajem marta ove godine, kada je iz zatvora u severoistočnoj Siriji pobeglo nekoliko militanata ISIS.

U jednoj od poslednjih analiza američkih stručnjaka navodi se da ekstremisti Islamske države izvode sve smelije napade u Siriji i Iraku nakon gubitka teritorije u obe zemlje i planiraju proboj u pritvorske objekte u kojima su zarobljeni njihovi saborci i porodice. Odbor stručnjaka je upozorio da ISIS koristi slabosti u bezbednosnim sistemima obe zemlje, ali da nije jasno da li novi vođa Islamske države, Iračanin Mohamed Abdul Rahman al Mavli al Salbi može efikasno da upravlja organizacijom kao njegov prethodnik Abu Bakr al Bagdadi, kojeg su ubile američke snage oktobra prošle godine.

Međutim, komisija je rekla da su pojedine članice UN donele privremenu ocenu da je strateški smer ekstremista ostao nepromenjen kada je reč o administraciji, propagandi i regrutovanju i da će komanda i kontrola između jezgra i podružnica biti održavana.

Stručnjaci su naveli da se procenjuje da je preživelo od 20.000 do 30.000 stranih državljana koji su se pridružili kalifatu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MARKIIAN LYSEIKO

“Smanjenje broja američkih snaga u Siriji izazvalo je zabrinutost za sposobnost bezbednosnih snaga na severoistoku zemlje da održavaju adekvatnu kontrolu nad populacijom zatočenih boraca ISIL, kao i članova porodice, koja broji više od 100.000 ljudi. Mnogi zavisni članovi ostaju podjednako ideološki opredeljeni i njihova sudbina predstavlja veliku zabrinutost za međunarodnu zajednicu. Oko 2.000 stranih terorističkih boraca ostaje u pritvoru u tom području."

Još jedan od problema je što među državama saveznicama ne postoji konsenzus oko toga šta treba uraditi sa stranim državljanima koji su se pridružili kalifatu. Pojedine zemlje su stava da pripadnike Islamske države treba vratiti kućama, dok druge pak nerado prihvataju povratnike.

Na to su ukazali stručnjaci na UN panelu, dodajući da će se ovo pitanje "pogoršati globalnom pretnjom koju predstavlja ISIL, a možda i Al Kaida za godine koje dolaze".

Oni su naveli da provincijom Idlib, poslednjim uporištem pobunjenika, gde su sirijske snage u decembru pokrenule ofanzivu, i dalje dominiraju grupe povezane sa Al Kaidom, ali i stanovnici koji su preselili borce IS i njihove porodice.

Delovi Iraka, posebno područja u provinciji Anbar blizu sirijske granice, "takođe predstavljaju dozvoljeno bezbednosno okruženje za kretanje boraca ISIL", istakla je komisija.

Za ovu zemlju je posebno opasna nedavna odluka NATO da zbog pandemije korone suspenduje obuke na dva meseca. Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da će povući britanske trupe budući da je “tempo obuke znatno opao”. Do 29. marta Australija, Španija, Francuska, Velika Britanija, Novi Zeland, Portugal i Holandija povukli su gotovo sve svoje instruktore iz ovog područja. To su učinile i Sjedinjene Države u glavnim komandnim centrima u Mosulu, Al Kajmu, Kirkuku i Takadumu u poslednjoj nedelji marta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Pandemija će neizbežno skrenuti pažnju i resurse sa borbe protiv Islamske države. Opšti fokus i pažnja koja je potrebna za nastavak borbe protiv te grupe biće razumljivo ometeni“, rekao je za „Dojče vele“ Kolin Klark, viši istraživač u „Soufan centru“, dodajući da će i
sami militant biti ranjivi:

"Oni očigledno nisu imuni na virus, i ako se budu oslanjali na pogrešne medicinske ili zdravstvene podatke, što je moguće, lako bi mogli da izgube borce u borbi protiv virusa".

Na lokalnom nivou, u okrugu Kanakin, blizu iransko-iračke granice, Islamska država je postala sve ambicioznija. Ovde je ISIS udvostručio prosečni broj mitraljeznih paljbi i napada. Tokom pet dana, od 17. marta pobunjenici su ispalili 15 minobacača u naseljenim gradovima, poput Tuz Kurmatu i Amerli, a takva vrsta napada nije viđena više od dve godine.

Upravo je 2012. i 2014. godine, nakon prethodnog povlačenja SAD, ISIS imao sličnu taktiku – osvajanje lokalnih sela radi uspostavljanja ponovne kontrole.

Iračani strahuju da će ISIS iskoristiti vakuum koji je nastao zbog pandemije koronavirusa. Veruju da će situaciju iskoristiti i Iran, koji kontroliše veći deo iračke milicije. Irak, smatraju mnogi, može postati novo borbeno polje između sunita i šiita. Od ubistva iranskog komandanta Kasema Sulejmanija i njegovog saveznika, iračkog zapovednika milicije Abu Mahdija al Muhandisa, Amerikanci su se fokusirali na zaštitu vlastitih trupa. Nekada su američki vojnici nadzirali teritoriju veličine Teksasa u ovom delu sveta, sada su se sveli na teritoriju mnogo manjeg Dalasa.

Ogorčenje među Iračanima izazvale su i američke akcije protiv Irana unutar Iraka, zbog čega su irački političari glasali za povlačenje američkih trupa.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
08.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve