KRALJICA DOČEKALA TRAMPA: Američka himna u Bakingemskoj palati

KRALJICA DOČEKALA TRAMPA: Američka himna u Bakingemskoj palati

EPA-EFE/STR


Američki predsednik Donald Tramp u društvu supruge Melanije stigao je u Bekingemsku palatu gde su ih dočekali princ od Velsa Čarls, vojvotkinja od Kornvola Kamila i engleska kraljica Elizabeta II.

Donald i Melanija Tramp u Bakingemsku palatu stigli su helikopterom “Marine One” koji je sleteo na travnjak ispred kapije rezidencije britanske kraljice. U susret su im došli Čarls i Kamila, dok ih je kraljica čekala na ulasku u samu palatu. Potom su svi zajedno izvršili smotru počasne garde sastavljene od grenadira koji su nosili tradicionalne kape od medveđe kože.

Povezane vesti – Tramp je odmah po dolasku kritikovao američke medije

Iz obližnjeg Zelenog parka i iz Londonske tvrđave ispaljeni su plotuni kraljevske artiljerije, što je jedna od najvećih počasti koje Britanija može da ukaže stranim liderima.

EPA-EFE/STR

EPA-EFE/STR

Zanimljvo je da su Ivanka Tramp i njen suprug Džared Kušner gledali sa prozora palate kako predsednik i prva dama stižu helikopterom.

Povezane vesti – Šef Bele kuće stigao u Britaniju

Na početku posete američkog predsednika Donalda Trampa Londonu, demonstranti su ispred američke ambasade razvili 20 metara dugu zastavu čime, kako kažu, žele da se odupru Trampovom “gaženju ljudskih prava”, javlja BBC.

Na zastavama koje nose članovi organizacije Amnesti internešnel piše “Oduprimo se seksizmu”, ”Oduprimo se mržnji”, “Oduprimo se okrutnosti” i “Oduprimo se Trampu”.

“Tramp je već dve i po godine predvodnik potpuno sramne politike”, rekla je direktorka britanskog ogranka organizacije Kejt Alen.

“Zatvaranje dece migranata, nametanje diskriminatorskih zabrana putovanja, desetkovanje globalnih fondova namenjenih ženskim pravima i povlačenje iz institucija za ljudska prava… Moramo da se odupremo Trampovom gaženju ljudskih prava”, istakla je Alen.

EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Demonstracije Amnesti internešnela su prve od više najavljenih protesta koji se očekuju tokom trodnevne posete američkog predsednika Londonu.

Kako je najavljeno, odlazeća britanska premijerka Tereza Mej neće imati tet-a-tet susret sa američkim predsednikom.

Iz kancelarije Tereze Mej saopštili su da će se dvoje lidera sastati sutra u Dauning stritu 10 u društvu visokorangiranih zvaničnika i da će obići Čerčilovu ratnu sobu i Čerčilovo podzemno sedište iz II svetskog rata, preneo je AP.

Do posete je došlo u sedmici kada će se Mejova povući kao liderka Konzervativne partije nakon što nije uspela da izvede Britaniju iz Evropske unije kao što je planirano.

Britanija će dobiti novog premijera za nekoliko sedmica.

Tramp je kritikovao način na koji je Mejova vodila pregovore sa EU oko Bregzita i rekao da bi kandidat Konzervativaca Boris Džonson bio “odličan” britanski lider.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar