“KRIV JE”: Da li je moguć impičment Borisa Džonsona?

“KRIV JE”: Da li je moguć impičment Borisa Džonsona?

EPA-EFE/NEIL HALL


Britanski premijer Boris Džonson istakao je da je presuda Vrhovnog suda da je suspenzija parlamenta na njegov zahtev bila nezakonita, otežala posao oko Bregzita. Džonson je naveo za Sky News da se ne slaže sa presudom i da bi sada trebalo da usledi obraćanje kraljice.

Na pitanje da li mu je ponestalo opcija, Džonson je odgovorio: Naprotiv. Pokušavam da postignem dogovor. Ovaj slučaj mi nije olakšao zadatak.

EPA-EFE/ANDY RAIN

EPA-EFE/ANDY RAIN

Presuda suda nije oduzela moć premijeru da odloži zasedanja parlamenta, ali je umanjila njegove mogućnosti.

Vrhovni sud nije prihvatio tvrdnju vlade da suspendovanje parlamenta nema nikakve veze sa ograničavanjem mogućnosti poslanika da odlučuju o Bregzitu. Ali, sud nije optužio Džonsona da je lagao kraljica.

Britanski mediji pišu da kraljica najbolje poznaje britanske prilike i da je sa sigurnošću mogla da pretpostavi koja je Džonsonova namera.

U Britaniji je nakon odluke Vrhovnog suda iskrslo pitanje da li Boris Džonson može biti opozvan. Međutim, upućeni tvrde da su šanse za tako nešto jako male, s obzirom da se impičment smatra zastarelim političkim sredstvom.

kraljica elizabeta

Ipak, nejasno je šta će se dogoditi ukoliko britanski premijer pokuša da zaobiđe Benov zakon koji ga prisiljava da zatraži odlaganje Bregzita ako se do 19. oktobra ne postigne dogovor. Jedan od bivših javnih tužilaca istakao je da bi Džonson mogao da završi u zatvoru zbog nepoštovanja suda.

Spekuliše se da bi, ukoliko on odluči da prkosi zakonu, delovi vlasti i državne službe stupili u štrajk. Neki ministri mogu podneti ostavku, a Džonsonu je rečeno da državni službenici neće raditi za ministra koji postupa nezakonito.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar