Svet
24.09.2019. 13:47
Tanjug

VRHOVNI SUD BRITANIJE: Suspenzija parlamenta nezakonita

britanija.jpg

Suspenzija parlamenta na zahtev premijera Borisa Džonsona bila je nezakonita, presudio je danas Vrhovni sud Velike Britanije, javlja Rojters.

Vrhovni sud je odlučio da je odluka premijera Džonsona da posavetuje kraljicu Elizabetu da suspenduje parlament samo nekoliko nedelja pre Bregzita bila nezakonita.

"Odluka da savetuje njeno Veličanstvo da suspenduje parlement bila je nezakonita zato što je imala efekat nezadovoljstva ili sprečavanja sposobnosti parlamenta da sprovodi svoje ustavne funkcije bez razumnog opravdanja", rekla je predsednik Vrhovnog suda Brenda Hale.

Povezane vesti - Poljski ambasador: Napustite Britaniju

"Parlament nije suspendovan, tako je jednoglasno odlučilo svih 11 sudija. Sada je na parlamentu, a posebno na predsednicima oba doma da odluče o narednim koracima", dodala je Hale.

Predsedavajući Donjeg doma parlamenta Džon Berkau je odmah reagovao, ističući da bi parlament trebalo hitno da se sastane.

Shutterstock Shutterstock

Takva odluka mogla bi da dovede do ranijeg sazivanja parlamenta, što bi dalo vremena poslanicima da opstruiraju Džonsonove planove o Bregzitu, prenosi Rojters.

Premijer Džonson je tražio da britanski parlament bude suspendovan od 10. septembra do 14. oktobra, a kraljica Elizabeta Druga je prihvatila njegov zahtev.

Pozivi premijeru Borisu Džonsonu da podnese ostavku i zahtevi za hitno održavanje sednice britanskog parlamenta, prve su reakcije na odluku Vrhovnog suda da je suspenzija parlamenta na Džonsonov zahtev bila nezakonita.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve