Svet
04.05.2020. 16:24
Tanjug

"KRIVE JE ZA PANDEMIJU" CNN: SAD formulišu kazne za Kinu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američka administracija počela je da uobličava dugoročni plan za kažnjavanje Kine na više frontova zbog navodne krivice za izbijanje pandemije korona virusa.

Brojni izvori iz Bele kuće navode da postoji želja da se upotrebe različita sredsrva, među kojima su sankcije, otkazivanje obaveza iz američkog duga i uvođenje nove trgovinske politike, "kako bi pokazali Kini i svima ostalima na kome je, po njihovom mišljenju, odgovornost", prenosi CNN.

"Moramo ponovo da pokrenemo ekonomiju i moramo to pažljivo da uradimo, ali moramo da pronađemo način da pokažemo Kini da je njihovo delovanje apsolutno bilo za osudu", rekao je zvaničnik američke administracije koji je želeo da ostane anoniman.

Pročitajte još: Merkel kritikovala vodećeg virologa

Istovremeno, dva izvora kažu da su se američke obaveštajne službe našle pod ogromnim pritiskom administracije da utvrde da li je virus potekao iz laboratorije u Vuhanu.

Obaveštajci su u saopštenju za javnost, međutim, naveli da i dalje ispituju tvrdnje predsednika Donalda Trampa da je pandemija možda potekla iz jedne kineske laboratorije i dodale da se pridružuju širokom konsenzusu naučne zajednice i slažu se da korona virus nije stvorio čovek niti je genetski modifikovan.

Sukob izmedu SAD i Kine nastaje usred sve vecih sumnji u administraciji oko rastućeg strateškog izazova Kine i besa zbog toga što je korona virus uništio ekonomiju, što se posmatra kao Trampov "pasoš za drugi predsednički mandat", navodi CNN.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Američki medij podseća na reči državnog sekretara Majka Pompea da je "veoma uveren da će Komunisticka partija Kine platiti cenu za ono što je uradila, svakako od SAD".

Rastuće konfrontacije dolaze u vreme kada obe strane pokušavaju da iskoriste već isfagmentisano geopolitičcko okruženje uzdrmano njihovim rivalitetom i još dublje podeljeno pandemijom.

Dugoročno, to preti da izazove teške izbore za američke saveznike u Aziji, koji ne žele neprijateljstvo sa gigantom "u svom dvorištu".

Rastuće tenzije mogle bi da imaju ozbiljen posledice i na globalnu ekonomiju, dok SAD pokusavaju da pronađu druge izvore snabdevanja od onih kojima dominira Kina, navodi CNN.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve