Svet
01.05.2020. 13:18
Tanjug

NEMAČKI MEDIJI: Merkel kritikovala vodećeg virologa

w_55945417.jpg
Izvor: EPA / OMER MESSINGER

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, u razgovoru sa premijerima pokrajina, prvi put jasno kritikovala nemačke virologe, pre svega vodećeg virologa Kristijana Drostena sa berlinskog "Šaritea", tvrdi list "Bild".

Dnevnik ukazuje da je kancelarka govorila o neprestanim promenama stava Kristijana Drostena, navodeći kao primer njegove zahteve u vezi sa zatvaranjem granica.

Citirala je njegovu izjavu da bi savezna policija pre trebalo da ide u kupovinu umesto penzionera, nego što treba da štiti granicu, dok je dva dana kasnije podržao zatvaranje granica.

Pročitajte još: Izgovori Francuza za kršenje karantina

Takođe je kritikovala Drostena i zbog najnovije izjave o opasnosti od infekcije koja polazi od dece.

Drosten je upozorio da su deca najverovatnije infektivna kao i odrasli, te se založio protiv potpunog otvaranja škola i obdaništa.

Prethodno je Drosten, pozivajući se na strane studije, tvrdio da od dece postoji manja opasnost od zaraze nego od odraslih.

Kada je Drosten pre više nedelja od vlade tražio zatvaranje škola, iako je prethodni dan preporučivao suprotno, kancelarka je prokomentarisala "To je sada bio ponovo tipični Drosten", na šta je on odgovorio da nakon novih saznanja mora uslediti novi stav.

Merkelova je s tim u vezi, kako tvrdi "Bild", konstatovala da se ne može više čekati na usaglašeni stav nauke.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu, nakon videosastanka sa premijerima pokrajina, premijer Bavarske Markus Seder zaštitio je naučnike, poručivši da napadi nisu primereni.

Rekao je da se virolozi moraju neprestano orijentisati na osnovu novih naučnih saznanja.

A i Merkelova je na toj konferenciji rekla da svakog dana postoje nova saznanja i da se s tim mora živeti.

Portparol nemačke vlade Štefen Sajbert negirao je da je Merkelova prethodno kritikovala virologa Drostena.

On je kazao da je kancelarka na konferenciji za štampu ukazala na važnu ulogu nauke i Drostena. Međutim "Bild" ističe da je informacije o kritici dobio iz više izvora.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve