Svet
10.02.2024. 21:26
Beta

Politički zemljotres

Kriza na političkoj sceni Mađarske: Još jedno povlačenje

Mađarska
Izvor: Shutterstock

Politički zemljotres u Mađarskoj: nakon što je predsednica Katalin Novak, veoma bliska premijeru Viktoru Orbanu, podnela ostavku, slično je učinila i bivša ministarka pravde Judit Varga, takođe saveznica predsednika mađarske vlade.

Novak je ostavku dala zbog negodovanja javnosti na njeno pomilovanje osuđenika za pedofiliju.

Varga je najavila "povlačenje iz javnog života" upravo zato što je Katalini Novak dala podršku, kao ministarka pravde.

Judit Varga, koja je ministarsko mesto napustila prošlog leta da bi vodila kampanju za evropske izbore, dodala je da sada odustaje i od te kampanje.

Takav scenario nije bio ni zamisliv, pre samo nekoliko dana, ocenila je agencija Frans pres.

Kontroverzu je izazvalo pomilovanje koje je obavljeno u aprilu 2023. godine, povodom posete poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje Budimpešti. Tada je predsednica oslobodila bivšeg zamenika direktora jednog dečjeg doma, osuđenog 2022. na više od tri godine zatvora zbog prikrivanja dela pedofilije njegovog pretpostavljenog.

Kada je istražni sajt 444 prošle nedelje otkrio tu odluku, opozicija je pozvala predsednicu Novak da da ostavku, a nezadovoljstvo je nastavilo da raste u zemlji iz dana u dan.

Demonstranti su se okupili u petak uveče ispred predsedničke palate, a tri predsednička savetnika su napustila svoja mesta.

Suočena sa skandalom, Katalin Novak, koja je tada bila u Kataru na utakmici između Mađarske i Kazahstana na Svetskom prvenstvu u vaterpolu, požurila je da se vrati u Budimpeštu.

Čim je njen avion sleteo, ona je saopštila da odustaje od svog položaja, priznajući da je napravila grešku.

"Dato pomilovanje i nedostatak objašnjenja su možda izazvali sumnju u pogledu nulte tolerancije po pitanju pedofilije. Međutim, na ovu temu ne može biti sumnje", podvukla je 46-godišnja Novak i dodala da se izvinjava ako je nekoga tom odlukom povredila.
 

Novak je u martu 2022. godine izabrana za predsednicu, što je u Mađarskoj funkcija pretežno ceremonijalnog karaktera.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve