KURC O PADU VLADE: SPO me je smatrala neprijateljem

KURC O PADU VLADE: SPO me je smatrala neprijateljem

Shutterstock


Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc optužio je Socijaldemokratsku partiju (SPO), na čiji je predlog parlament glasao o nepoverenju vladi, da je oduvek smatrala funkciju kancelara svojom svojinom. Kurc je najavio da će se u narednom periodu zalagati da Austrija ne dobije “nebitnog” evropskog komesara, već značajniji resor u novoj Evropskoj komisiji.

“Mi smo na parlamentarnim izborima pobedili. U Austriji je mesto kancelara smatrano svojinom SPO. Zbog toga sam od početka bio u njihovim očima neprijatelj. Uz to, uvek kada hoćete da promenite nešto pravite sebi neprijatelje. Ja sam u politici da nešto učinim, a ne da nešto budem”, poručio je lider Narodne partije (OVP) u intervjuu bečkom dnevniku “Kurir”.

Povezane vesti – Bivši kancelar izjavio je da će se vratiti na vlast još jači

Kurc je istakao da je na sednici parlamenta osetio želju za osvetom kod nekih poslanika i da ga je iznerviralo što su SPO i Slobodarska partija (FPO) Hajnca Kristijana Štrahea, par sati pred sednicu promenile svoj zahtev i umesto da izglasaju nepoverenje samo protiv njega, proširili su zahtev na celu vladu.

“Ako mene pitate šta sam pomislio, onda je to bilo nerazumevanje za to što se dešava”, rekao je Kurc, dodajući da su socijaldemokrate svoj zahtev proširile samo zato što je OVP pobedila na izborima za Evropski parlament.

U vezi sa kritikama zbog njegovog delovanja nakon kraha koalicije sa FPO, Kurc je objasnio da bi ponovo isto delovao, jer je, kaže, sve radio kako predviđa Ustav.

Njemu je opozicija prebacivala da je nije uključio u odluku o popunjavanju ministarskih mesta, koja su ostala prazna na osnovu izlaska FPO iz vlade. Najavio je da će vreme do prevremenih izbora iskoristiti da uverava građane u potrebu nastavka započetog kursa. Takođe, ističe da će OVP sve činiti da u prelaznoj fazi bude od pomoći.

Dodao je da će se podržati prelazne austrijske vlasti i na nivou EU kako Austrija na kraju ne bi dobila “nevažno” komesarsko mesto u Evropskoj komisiji.

“Zalažem se za značajni resor za Austriju”, podvukao je Kurc.

Kaže da je razgovarao s tim u vezi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i da je dogovoreno da da narednih nedelja i meseci ostaju u tesnom kontaktu.

“Bili su iznenađeni događajima u Austriji, ali profesionalci, kakvi jesu, dobro znaju šta može da se dogodi u politici”, objasnio je on.

Nakon prevremenih izbora, koji su predviđeni da se održe u septembru, Kurc kaže da se nada da će dobiti šansu da nastavi rad na dobrobit zemlje kao kancelar.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar