Svet
18.09.2020. 15:25
Tanjug

LAVROV: Da nema priče o Navaljnom izmislili bi nešto drugo

lavrov-photo-ap-3.jpg
Izvor: AP / Petros Karadjias

Ruski ministar spoljnih poslova Srergej Lavrov izjavio je da ne vidi signale da će se promeniti politika "demonizacije Rusije" i da sankcione težnje ka Rusiji samo rastu.

On je u intervjuu za portal Sputnjik rekao da Rusiju žele da kazne i za dešavanja u Belorusiji i za incident sa ruskim opozicionim liderom Navaljnim, iako EU, kako kaže, kategorički odbija da ispuni obaveze iz Evropske konvencije o pružanju pravne pomoći i da odgovore na zvanične zahteve ruskog Državnog tužilaštva.

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Povezane vesti - VRAĆA SE U RUSIJU: Navaljni progovorio nakon buđenja iz kome

Prema njegovim rečima, pretpostavke su apsolutno izmišljene, o čemu govori i to što Nemačka upućuje na OPCW, a ta organizacija na Berlin.

"Postoji i poslovica na tu temu i upravo u tom stilu naši zapadni, ako tako mogu da kažem, partneri reaguju na naš pravni pristup i gromoglasno izjavljuju da je ''trovanje utvrđeno, osim Rusije to niko drugi nije mogao da uradi, priznajte''. Sve je to bilo sa Skripaljima. I uzgred da kažem, uveren sam, da nema sadašnje situacije s Navaljnim izmislili bi nešto drugo", rekao je Lavrov.

Kako kaže, sve je podređeno tome da se što jače potkopaju odnosi između Rusije i EU.

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Kako kaže, u Evropskoj uniji ima zemalja koje to razumeju ali nastavljaju s principom konsenzusa, tzv. solidarnosti, a taj princip grubo zloupotrebljavaju zemlje koje čine rusofobnu, agresivnu manjinu.

Govoreći o Salsberiju i navodnom trovanju Skripaljevih, on je kazao da su Rusiju pre dve godine, kada je to i počelo etiketirali kao jedinog proizvođača "Novičoka", iako je Rusija navela argumentovane činjenice da je nekoliko zapadnih zemalja razvijalo supstance iz grupe "Novičok".

"U SAD su patentirane - desetine patenata za bojevu primenu supstanci iz te grupe. I među tim zemljama, gde su se takve stvari radile, pomenuli smo i Švedsku", rekao je Lavrov.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
16.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve